De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 november 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Schill: Einde voor
gespuis Hamburg

   
 

door Theo Jongedijk BERLIJN - Met het aantreden van rechter Ronald Schill als minister van Binnenlandse Zaken in de nieuwe deelstaatregering van Hamburg is gisteren ook voor criminelen, verslaafden en zwervers in de grootste havenstad van Duitsland een nieuw tijdperk begonnen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Ronald Barnabas Schill ...'genadeloos'... (Foto: REUTERS)
In een vooral tegen hen gerichte verkiezingscampagne wist de magistraat die strenge straffen voorstaat, bijna 20 procent van de stemmen te halen. Dankzij dat overweldigende resultaat maakt de partij van de genadeloze rechter in Hamburg deel uit van de nieuwe regering, onder leiding van de christen-democraat Ole van Beust.

Samen met de liberale FDP lossen CDU en Schills Partei Rechtsstaatlicher Offensieve een coalitie af van socialisten en groenen, die met een beleid van pappen en nathouden de havenstad hebben laten verworden tot het Mekka van de misdaad. Eén op de vijf Hamburgers die bij de verkiezingen ter stembus ging, bleek gevoelig voor de demagogische campagne van Schill. "De kans om in Hamburg het slachtoffer te worden van een straatroof is elf keer zo hoog als in München", hield de rechter het kiezersvolk voor.

Harddrugs

"Geen stad in Duitsland telt, zoals deze, meer dan tienduizend verslaafden aan harddrugs. Dagelijks vinden er gemiddeld vier vuurwapenincidenten plaats en nergens in dit land is de kans groter om slachtoffer van een woninginbraak te worden", oreerde de 'Haider van Hamburg', zoals politicus Schill ook wel wordt genoemd.

De rechter voerde een één-thema campagne, waarin hij de oorlog verklaarde aan een ieder die de rechtsorde in de samenleving in de weg staat. Schill beloofde de aftocht van zwervers, bedelaars en junks uit Hamburg. De criminaliteit zou door een stem op zijn partij binnen een jaar met de helft worden verminderd, beloofde Schill.

Zijn kretologie was niet aan dovemansoren gericht. In wijken met een hoog misdaadcijfer kreeg de rechter tot 35 procent van de stemmen. Zijn verkiezingssucces is in Duitsland uniek in de naoorlogse geschiedenis.

Ronald Barabas Schill werd 42 jaar geleden als zoon van een scheepsbouwkundig ingenieur geboren. Hij was voorbestemd om kapitein te worden, maar werd rechter. Uiterlijk heeft Schill, die een fervent sportduiker en parachutespringer is, veel weg van Hollywoodster Bruce Willis. In een opwelling besloot hij om de politiek in te gaan. Van nul naar 20 procent kostte hem niet meer dan achttien maanden.

Na Hamburg wil Schill de rest van het land veroveren. Een onderzoek van het weekblad Welt am Sonntag leert dat de Hamburgse rechter bij de bondsdagverkiezingen van volgend jaar september wederom voor een verrassing kan zorgen. "Ervan uitgaande dat Ronald Schill met zijn partij meedoet, zou u zich dan kunnen voorstellen op hem te stemmen?" werd aan een representatief aantal kiezers gevraagd. Maar liefst 19 procent van de ondervraagden antwoordde ja.

De karavaan waarmee Schill het Hamburgse parlement is binnengetrokken, bestaat uit een bont gezelschap mensen, dat niet altijd politiek onderlegd is. Het gaat daarbij onder andere om een kroegbaas, een gepensioneerde, een advocaat, een soldaat en een journalist.

"Wat verwacht u van de komende zittingsperiode?", vroeg een verslaggever aan een kersverse volksvertegenwoordiger. "Ik begrijp uw vraag niet", antwoordde een Schill-discipel veelzeggend.

Een van zijn vertrouwelingen bleek bovendien een strafblad te hebben. Maar Schill laat zich er niet door uit het veld slaan. Zijn partij maakt zich op voor de volgende deelstaatverkiezingen, in april 2002 in Saksen-Anhalt. Aan de bondsdagverkiezingen in Berlijn zal alleen worden deelgenomen als er reële vooruitzichten zijn op 10 procent van de stemmen of meer.

Schill wil eerst zijn verkiezingsbeloften in de stad aan de Elbe waarmaken. Het zal er nog om gaan spannen wie er eerder weg is uit Hamburg: de 'genadeloze rechter' of het criminele gespuis, dat de stad zo onveilig maakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 november 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.