BRUSSEL - Gebrek aan informatie, onbegrip en onverschilligheid tegenover de Europese Unie waren de voornaamste redenen dat de Ierse bevolking afgelopen juni in een referendum volkomen onverwacht het Verdrag van Nice naar de prullenbak verwees. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1254 Ieren, dat is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie.
Liefst tweederde van de ondervraagden had niet of nauwelijks benul van wat het Verdrag van Nice behelst. Dit motiveerde zowel de thuisblijvers (slechts 35 procent ging stemmen) als de tegenstemmers. 'Nice' is nodig om de uitbreiding van de EU mogelijk te maken. Alle vijftien EU-landen moeten het verdrag ratificeren. Ierland moet een nieuw referendum organiseren en hoopt dan wel een 'ja' van de bevolking te krijgen. Maar dan is er nog een hoop werk aan de winkel. Zelfs nu nog zegt 69 procent van de thuisblijvers dat ze geen idee hebben of ze voor of tegen moeten stemmen. Er is niet gevraagd wat de Ieren gaan stemmen bij het volgende referendum.
Onzekerheid over de uitbreiding van de Unie speelt echter wel degelijk een rol, ondanks pogingen van de Europese Commissie en de Ierse regering om dat te ontkennen. Weliswaar steunt 41 procent de uitbreiding, maar een groter deel (43 procent) heeft geen mening, terwijl 15 procent tegen is.
Verder spelen bij de nee-stemmers de Ierse neutraliteit een rol en de angst om politiek te worden gedomineerd door de grote landen in de Unie.