De Britse premier sprak achteraf drie keer van "openhartige gesprekken", maar ingewijden zeiden dat er sprake was van een ernstig politiek meningsverschil. De politieke leiders waren het alleen eens in hun veroordeling van de aanslagen op de VS. Gisteravond lieten de Saoedische leiders zich tegenover Blair - zij het diplomatiek - De reis van de Britse premier Tony Blair naar Syrië, gisteren, is in Londen over het algemeen slecht gevallen. Woordvoerders van diverse partijen zeiden het bezoek aan de Syrische president Assad onnodig en grievend te hebben gevonden.

|
De Britse premier Tony Blair (r) praat met de Syrische president Bashar al-Assad in de Omayyad moskee in Damascus. (Foto: AP)
|
Blair kreeg het aan het begin van zijn driedaagse rondreis door het Midden-Oosten zwaar te verduren in Damascus. Het is sinds de terroristische aanslagen in New York en Washington op 11 september de derde diplomatieke reis rond de wereld van Blair. Hij had gehoopt dat Assad niet al te veel woorden zou vuil maken aan de bombardementen op Afghanistan. Blair, op zijn beurt, zou het door Syrië gevoerde beleid om Palestijnse extremisten te steunen en vaak te huisvesten niet aan de kaak stellen. Echter, aan dit diplomatieke spelletje deed de Syrische president niet mee.
De Britse premier - de eerste die ooit Syrië aandeed - moest tijdens een discussie met de media aanhoren hoe president Assad de bomaanvallen op "honderden onschuldige burgers in Afghanistan" veroordeelde. Volgens Assad was het fout om de schuld van de aanslagen in de schoenen van één man, Osama bin Laden, te schuiven.
Later werd Blair opnieuw in verlegenheid gebracht toen de extremistische Palestijnse groeperingen door Assad als vrijheidsstrijders werden betiteld.
De 35-jarige president, die in Groot-Brittannië medicijnen heeft gestudeerd, roemde deze strijders en verweet Israël "dagelijks staatsterrorisme" uit te voeren op bezet Palestijns gebied. Assad ging zover hen te vergelijken met de Vrije Fransen van generaal De Gaulle tijdens de Tweede Wereldoorlog. "U kunt president De Gaulle niet beschuldigen een terrorist te zijn geweest. Absoluut niet", aldus Assad.
De Syrische president viel keer op keer de Israëlische politiek aan. Blair omzeilde de argumenten van Assad. Pas nadat de president de bomaanvallen op Afghanistan zwaar veroordeelde, reageerde Blair met: "Wij proberen zo goed en kwaad als het kan onschuldige burgerslachtoffers te vermijden. De aanvallen op 11 september probeerden zo veel mogelijk slachtoffers te maken."
in dezelfde bewoordingen uit als Assad.
Ingewijden in Londen bestempelen de rondreis als een mislukking. Blair is positiever: "Als we wat willen veranderen, zal iemand met praten moeten beginnen. Het is de enige manier om elkaar te begrijpen." Tijdens zijn rondreis staan verder nog bezoeken op stapel aan Jordanië en Israël.
De nieuwe Conservatieve oppositieleider, Iain Duncan Smith, zei gisteren dat Blair de slag om de harten en hersens van de burgers in de strijd tegen het terrorisme aan het verliezen is. Gezien de dalende steun in de opiniepeilingen voor de oorlog in Afghanistan, kon Duncan Smith wel eens gelijk hebben.