AMSTERDAM - De kunst- en antiekpolitie gaat verdwijnen. Op 1 januari valt het doek voor het korpsonderdeel van de Dienst Nationale Recherche Informatie als gevolg van een reorganisatie binnen de politiedienst.
"Bestrijding van kunst- en antiekcriminaliteit staat in deze tijden niet meer zo hoog op de prioriteitenlijst", legt woordvoerder Ab Folgerts uit namens de korpsafdeling Kunst en Antiek.
Medewerking
Toch komt er geen definitief einde aan de bestrijding van kunst- en antiekdiefstal.
Zo wordt in het blad Recherche Informatie Bulletin aandacht besteed aan kunstdiefstallen in binnen- en buitenland, blijft de politie medewerking verlenen aan het tv-programma Opsporing Verzocht en komt er via Interpol ieder jaar een cd-rom met daarop alle wereldwijd gestolen kunst en antiek.
"Maar ons eigen centrale bestand wordt niet meer bijgewerkt. En we gaan bijvoorbeeld niet meer naar antiekbeurzen om te kijken of er gestolen waar tussen ligt", aldus Folgerts. Van de drie medewerkers stort één zich op de bestrijding van kinderporno, een ander op overvallen en de derde gaat met pensioen.
De stichting NedArt, platform voor de kunstwereld in ons land, is 'zeer ontstemd' over de sluiting van de divisie en noemt het besluit 'onbegrijpelijk'.
Nationaal belang
"De voortzetting van de dienst is een zaak van nationaal belang", stelt mr. drs. A. Ott van NedArt. Ott doet een beroep op minister van Binnenlandse Zaken De Vries om het opheffingsbesluit te heroverwegen.
"Er verdwijnt hierdoor een duidelijk aanspreekpunt voor de politie zelf maar ook voor de handel en de particulier. Daarnaast gaat een schat aan centraal verzamelde kennis bij de gespecialiseerde medewerkers verloren", aldus Ott.
"NedArt ziet niets liever dan dat kunstcriminaliteit gericht en met harde hand wordt aangepakt", aldus Ott, die vindt dat het korpsonderdeel Kunst en Antiek in de loop der jaren een uitstekende reputatie heeft opgebouwd. |