AMSTERDAM - Een ruzie over het oneigenlijk gebruik van parkeerplaatsen heeft geleid tot de dood van Eddy Vyent, afgelopen maandag in de Govert Flinckstraat. De bewoners van de straat zijn, twee dagen nadat daar Ed Vyent werd doodgestoken, nog steeds van slag. Want iedereen hield van 'Eddy Love', zoals de sympathieke ex-profvoetballer in de Albert Cuyp-buurt werd genoemd. "Altijd vriendelijk, altijd groeten", memoreert een vrouw die Vyent dagelijks met zijn Dobermann zag langskomen.
|
Eddy Vyent.
|
Daniël N., die inmiddels bekend heeft Vyent te hebben neergestoken, woonde maar enkele deuren verder. "Met zijn moeder, een broer en een zus", wijst een buurtbewoonster. "Het was een agressief rotjong dat altijd ruzie zocht." De familie woonde er al zo'n vijftien jaar zo vertellen buren en zorgde vaak voor problemen. "Ik heb ook wel eens klappen van hem gehad en als je met een hond langs hun huis liep, begon hij je voor alles en nog wat uit te maken", vertelt een omstander, terwijl er mismoedig sigaretten worden uitgedeeld.
De tragische dood van Vyent kwam voort uit langslepende irritaties over het feit dat de buurjongens de parkeerplaats voor hun huis, die eerder aan hun invalide vader toebehoorde, na de scheiding van hun ouders gebruikten om hun brommers neer te zetten. "Toen daar maandag een vrachtwagen wilde parkeren, is Ed de brommers gaan verplaatsen, waarop er een ruzie ontstond. Twee agenten hebben dat toen gesust, maar later zijn de jongens verhaal komen halen", vat een buurvrouw de oorzaak van de steekpartij samen.
"Later stonden ze ineens onder het raam van Ed en riepen hem toen naar beneden. Hij vroeg nog 'weten jullie dat zeker?', is toch naar beneden gegaan en toen hebben ze hem gepakt", vervolgt ze, terwijl er steeds meer verbijsterde buurtbewoners bij komen staan. "Kijk, daar staat z'n motor nog", wijst iemand. Op de motor, die schuin voor Vyents huis staat, is een bloem door het stuur geschoven.
Voor de deur van nummer 92c, waar Vyent wonen, stapelen de boeketten en briefjes zich op. Ook branden er kaarsjes. Eventjes ontstaat er ophef, als de vader van de dader, die al een tijdje ergens anders woont, voor de deur van het slachtoffer stopt. Hij legt een bos bloemen neer en een kaartje: "Sorry. De vader van de dader", met daarbij zijn 06 nummer. "Dapper", zo vindt de buurt, die de man snel ziet wegstuiven in zijn witte Toyota.
De bewoners van de Govert Flinckstraat zijn het er over eens dat de gebeurtenis ook tragisch is voor de moeder van de dader. "Maar Elly had hem natuurlijk wel moeten tegenhouden, toen hij met een knuppel en al richting Eddy ging", klinkt het beslist. Gisteren is Elly, met haar dochter van negen, spoorslags vertrokken naar familie. "Ze kunnen beter niet meer terugkomen", voorspelt een goede vriend en voetbalmaat van 'Eddy Love' beslist, die maandag nog een steen door de ruit van de familie had willen werpen.
In café Pico, waar Vyent voor de ogen van zijn vriendin zijn laatste adem uitblies, weet de barvrouw te vertellen dat de begrafenis maandag op Westgaarde plaatsvinden. "Het zal druk worden", voegt ze er aan toe. Ook voor Pico, stamkroeg van Vyent en zijn vele vrienden, liggen bloemen: "Eddy Love, we missen je."