DUINDIGT - "We gaan vanavond wel een feestje vieren", meldde Rosalie Janssen nuchter na haar klinkende wapenfeiten op draf- en renbastion Duindigt. Wat haar enthousiaste achterban vurig had gehoopt, maakte de hoogblonde, pas 21-jarige sulkyamazone op spectaculaire wijze waar. De tot zondag leerling-rijdster behaalde haar 30e overwinning en voert vanaf dat moment de profstatus. Met de 4-jarige merrie Osiris klopte Rosalie in de lange rechte Duindigtlijn nota bene veel hoger ingeschatte concurrenten.
|
Rosalie Janssen: "Ik denk dat er niets mooier is dan een paard in de training van niets naar iets brengen. Zoiets geeft verschrikkelijk veel voldoening als het je uiteindelijk lukt." (Foto: Telegraaf sport)
|
Het armpje met het stokje recht omhoog, een paar belonende ferme kloppen op de achterhand van Osiris, pal op de verlossende finishlijn, mooie momenten, nog het meest voor Rosalie zelf. Toen zij een uurtje later, met stalgenoot Lubertus Hanover, nr. 31 vastplakte aan de zegereeks - nodig voor een profstatus - was de feestvreugde compleet. Een mijlpaal, waarnaar velen streven, maar uitverkorenen schaars zijn in de jaarstaten bij de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport. In brede kennerskring wordt Rosalie, naast pure aanleg in de professionele omgang met viervoeters, als een waar rijderstalent gezien. Dravers die het 'niet doen', krijgt Rosalie als eerste over de streep. Zelf doet de kersvers gediplomeerde pikeur daar niet zo interessant over.
"Ik denk dat het te maken heeft met geduld en de liefde die je in het paard investeert. Ik kan me echt niets mooiers voorstellen dan winnen met een paard dat je vanaf de eerste dag in training hebt opgebouwd voor de uiteindelijke koers waarin het moet gebeuren. Ben je kort aangebonden, driftig en leg je een te hoge prestatiedwang neer bij je paarden dan werkt het averechts. Terwijl ze op dat moment best klaar kunnen zijn voor een goede prestatie. Bij mijn baas Rob de Vlieger in Zwaanshoek krijg ik de tijd om mijn afdeling dravers met de nodige rust te begeleiden. Dat houdt in: lange zesdaagse werkweken met daarin pakweg 60 uur. Maar daar moet je in de drafsport niet afkerig van zijn. Het is de gewoonste zaak van de wereld zoals het evenmin een vetpot is qua honorering."
De uit Elst - in de Betuwe - afkomstige Rosalie had van huis uit niets met paarden. Als jong meisje kwam zij via de mensport in aanraking met de dravers en was volledig verkocht. De hippische opleiding in Deurne maakte Rosalie in driejarige sneltreinvaart af.
"Vooral omdat het mijn ouders veel geld kostte", blikt de pikeur nu terug. "Voorlopig wil ik nog bij Rob de Vlieger blijven. Ik heb het er zeer naar m'n zin. Mijn vriend werkt er ook samen met twee jongens en twee meisjes. We zitten intern in een leuk appartement en het klikt." De zorg over liefst 60 paarden is niet niks, maar Stal De Vlieger loopt momenteel als een trein. Het Zwaanshoekse bedrijf staat voor een recordjaar aan gewonnen prijzengeld en overwinningen. Daar heeft Rosalie voorlopig, met uitstekende coaching van maestro De Vlieger zelf, een niet gering aandeel in gehad.