De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak wacht op ECB
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn alle ogen vandaag gericht op president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB). Rond 13.45 uur geeft de Nederlandse bankpresident antwoord op de vraag die de hele financiële wereld bezighoudt: Óf en zo ja, met hoeveel gaat de rente omlaag?

Volgens Henk-Jan Pasman, stock broker van Effectenbank Stroeve, wordt er in de Amsterdamse beurswereld algemeen op gerekend dat Duisenberg vanmiddag de rente omlaag brengt, vermoedelijk met een kwart procentpunt. "Bij Stroeve verwachten we echter dat hij niets zal doen. Wel denken we dat er later dit jaar nog ruimte is voor een renteverlaging in de eurozone."

Pasman vindt het moeilijk om aan te geven hoe de Europese beurzen vandaag zullen reageren op wat Duisenberg gaat aankondigen. "Als er geen renteverlaging komt, gaan de koersen aanvankelijk omlaag. Maar het uitblijven hiervan zou ook kunnen betekenen, dat Duisenberg ziet dat de economische achteruitgang meevalt. Andersom zou een renteverlaging in het eerste uur positief kunnen worden opgepikt, maar kan het er bij nader inzien ook op wijzen dat de economie sneller dan verwacht achteruit gaat."

Ook gisteren hield het rentebesluit van de ECB de gemoederen al danig bezig op Euronext. Na een aanvankelijk lagere opening veerde de AEX-index op doordat macro-economische cijfers er op wezen dat de inflatie in Duitsland binnen de perken zou blijven. Dit kan de weg vrijmaken voor een renteverlaging. Na een hoogste koers van ruim 477 punten zakte de graadmeter van de Amsterdamse beurs echter weer iets terug toen Wall Street lager opende.

Uiteindelijk sloot de AEX-index met een verliesje van 1,85 punt (oftewel 0,4%) op exact 468 punten. De Midkap deed het beter, en noteerde 4,40 punten (oftewel 1,1%) hoger op 407,14.

KPN was gisteren een opvallende stijger op het Damrak. Het telecomconcern stoof 5,0% omhoog naar 4,39. Tijdens de handel tikte het aandeel een hoogste koers aan van 4,62. Dat betekende de hoogste koers voor KPN sinds 15 augustus 2001. Ten opzichte van de laagste koers ooit van KPN, die het op 6 september van dit jaar aantikte op 2,03, heeft het aandeel circa 124% gewonnen. Ten opzichte van eind 2000 noteert KPN echter nog altijd ruim 62% lager.

Het krachtige koersherstel van KPN werd door marktpartijen verklaard door te wijzen op het gerucht dat het in financiële problemen verkerende concern overweegt zijn Duitse mobiele telecomdochter E-Plus van de hand te doen. Ook positief voor KPN was dat zijn Finse branchegenoot Sonera afgelopen week met succes aankondigde de schulden terug te brengen door nieuwe aandelen uit te geven via een zogenoemde claimemissie. Dit heeft volgens handelaren speculatie gegeven dat KPN mogelijk ook iets dergelijks van plan is.

Nabeurs werd gemeld dat KPN van plan is bijna vijfduizend medewerkers op straat te zetten. De harde klappen vallen onder alle geledingen van de onderneming, die zwaar in de problemen is gekomen door de aankoop van peperdure umts-frequenties en buitenlandse overnames.

Akzo Nobel maakte gisterochtend de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. Die resultaten vielen mee. Toch moest het farmacieconcern 1,2% terug op 46,58.

DSM profiteerde van de belangstelling van oliegigant Exxon voor zijn petrochemische activiteiten. Als de Amerikanen dat DSM-onderdeel kopen, zou de chemiereus met de opbrengsten daarvan de overname van het Franse Rhodia kunnen financieren. Daarmee zou DSM zich gaan richten op activiteiten die een hoger rendement opleveren. DSM, dat vandaag kwartaalcijfers bekendmaakt, dikte 2,6% aan op 35,78.

In de lokale markt gaf de Kas-Associatie een winstwaarschuwing af. De effectenbank, wier naam volgend jaar wordt gewijzigd in Kas Bank, sloot desondanks 1,4% hoger op 14,50.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.