De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Spaargeld massaal
naar bank gebracht

door Fred Pruim

   
 

DEN HAAG - Nederlanders keren massaal hun oude sokken met Hollands muntgeld binnenstebuiten. Aan veel bankloketten ontstaat drukte door mensen die soms zakken vol stuivers, dubbeltjes, kwartjes, guldens, en in iets mindere mate rijksdaalders en vijfguldenstukken komen inleveren. Het gaat daarbij voornamelijk om 'liggende gelden', afkomstig uit 'oude sokken', zoals spaarpotten, piekpijpen of kaartpotjes.

Met de massale inleveractie lijkt het Nederlandse publiek gehoor te geven aan de roep van de gezamenlijke banken om vóór december het opgepotte muntgeld op de rekening te storten, waar het automatisch wordt 'omgezet' in euro's.

Alleen al bij de ABN Amro-banken kwam vorige week bijna 5 miljoen gulden aan muntgeld binnen, de helft meer dan normaal.

Cadeautjes

Veel mensen laten zich verleiden door cadeautjes of voordeeltjes die tijdens deze zogenoemde 'spaarweken' in het vooruitzicht zijn gesteld. Zo deelt een bank speciale kraskaartjes uit waarmee een vakantie kan worden gewonnen, terwijl een andere bank de klant een droomwens laat doen, die misschien wel uitkomt. De spaarweken zijn vorige week begonnen.

De actie is uiteindelijk bedoeld om nu al, enkele maanden voor de introductie van de euro, zoveel mogelijk Nederlands muntgeld in te zamelen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is er momenteel nog drie miljard aan munten in omloop, waarvan de helft in de portemonnees zit en de helft is opgepot.

Volgens Marielle Brinkman van de ABN/Amro komen veel klanten aan het loket met de speciale 'muntknippen' van doorzichtig plastic, waarin de munten netjes naar waarde worden gerangschikt. "We merken dat het publiek erg enthousiast is. Dat leiden we af uit de enorme vraag naar deze plastic geldrolletjes, maar ook aan het aantal zakken met muntgeld dat we wekelijks afstorten bij De Nederlandsche Bank. Dat lag vorige week ruim twee keer zo hoog als normaal."

Rabobank Nederland spreekt van een 'gezellige drukte' in de bankkantoren. "De inzameling loopt tot nu toe heel erg goed", meldt woordvoerder David van Eeghen. Volgens de zegsman is ieder afzonderlijk kantoor vrij om de actie naar eigen believen in te vullen. De bank geeft wel een eurocalculator aan iedere wisselaar.

ING Postbank hanteert geen plastic 'muntknippen', maar geldzakjes. "Onze klanten hebben die zakjes de afgelopen dagen in groten getale bij de kantoren opgehaald. Dat zal de komende tijd ongetwijfeld leiden tot een enorme stroom aan muntgeld", liet woordvoerster Judy op het Veld gisteren desgevraagd weten.

Wie dat wil, kan overigens nog tot 31 maart 2002 met z'n munten bij de bank terecht. Tot 1 januari 2007 kan dat zelfs nog bij DNB.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.