De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Doek gevallen voor
Lernout & Hauspie

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Lernout & Hauspie is nu definitief op de fles. Het roemruchte Belgische spraaktechnologiebedrijf werd gisteren door de Ieperse rechtbank failliet verklaard omdat de rechter geen mogelijkheden meer zag voor het bedrijf om er bovenop te komen.

Het faillissement kost aan 270 werknemers in België hun baan. L&H-topman Philippe Bodson reageerde gisteren bitter. "Het is jammer voor Ieper, voor de mensen en voor de spraaktechnologie", aldus Bodson. "Mensen denken helaas niet altijd aan de gevolgen van hun beslissingen."

Het voortbestaan van L&H hing sinds eind vorige week al aan een zijden draadje. Toen besloot de rechtbank van Gent in hoger beroep dat het bedrijf geen aanspraak meer kon maken op de surseance die het eerder was verleend. In plaats van de handdoek in de ring te gooien, vroeg Bodson afgelopen maandag echter in thuisbasis Ieper opnieuw uitstel van betaling. Hij hoopte dat het bindende bod op de divisie spraak- en taaltechnologie van het Amerikaanse Speechworks, dat in het weekend was vastgelegd, de rechter op andere gedachten zou brengen. Speechworks bood echter maar $12,5 miljoen en wilde hooguit 30 mensen overnemen.

De Ieperse rechter Handschoewerker oordeelde gisteren dat een nieuwe surseance slechts neer zou komen op het 'kunstmatig in leven houden' van L&H zonder dat er echt uitzicht was op sanering of herstel. Het herstelplan van L&H biedt daar onvoldoende zekerheid voor en lijkt meer op een ordinaire liquidatie. Vijf curatoren moeten nu de uitverkoop van de resterende bedrijfsonderdelen en het afbetalen van de schuldeisers gaan regelen.

Gisteren kreeg L&H nog een beter bod binnen op zijn kernactiviteiten van een Amerikaanse onderneming. Die wilde $15 miljoen neertellen plus aandelen, waarmee circa 220 banen konden worden gered. Dat bod is echter gebonden aan de voorwaarde, dat externe financiers $55 miljoen in het bedrijf willen steken.

Het faillissement geldt overigens niet voor de Amerikaanse activiteiten van L&H. Die genieten nog bescherming tegen hun schuldeisers onder het Amerikaanse 'chapter 11'.

Philips heeft nog net voor de uitspraak van het faillissement tijdens een veiling in New York een activiteit van L&H overgenomen. Het betreft de activiteiten op het gebied van het verwerken van medische rapporten via spraakherkenning.

De overname kost $24,9 miljoen. Het overgenomen bedrijfsonderdeel wordt samengevoegd met Philips-dochter MedQuist. Deze is met een omzet van $365 miljoen in de VS leidinggevend op het gebied




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.