De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Politie staakt actie tegen
gestolen gsm-telefoons

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie moet haar succesvolle actie tegen gestolen gsm-telefoons noodgedwongen staken. Telecombedrijf KPN wil niet langer meewerken aan de sms-bombardementen die de politie over gestolen mobieltjes uitstort, omdat men niet meer alleen voor de kosten wil opdraaien.

"We zouden volgende week een gesprek met de politie hebben over de vraag wie dit moet betalen", zegt een KPN-woordvoerster. "Het is jammer dat alles nu al naar buiten komt nog voordat de gesprekken hebben plaatsgevonden."

Volgens een teleurgestelde politiewoordvoerster Elly Florax kan KPN de medewerking stopzetten wegens een wetswijziging. De KPN is niet meer verplicht mee te werken en heeft geen economisch belang bij het politie-initiatief.

De politie van Amsterdam begon in maart een actie waarbij gestolen mobieltjes met sms-berichten worden bestookt. Na aangifte van een gestolen gsm stuurt de politie om de drie minuten een sms-bericht naar het betreffende mobieltje met de tekst: 'deze telefoon is gestolen'.

De actie bleek zeer succesvol. Werden in januari nog 340 mobieltjes gestolen, in juli was dit getal met ruim de helft gedaald.

De zogenoemde gsm-bom is inmiddels ook genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2001 voor het beste initiatief om criminaliteit te voorkomen. Ook in Engeland werd het project met succes overgenomen.

Aanvankelijk vorderde de officier van justitie de gegevens van KPN. Door een wetswijziging is de vordering volgens de woordvoerster omgezet in een verzoek en hoeft de KPN dus niets meer.

"Het is jammer dat KPN het economisch belang boven het maatschappelijk belang stelt", zegt Florax van de Amsterdamse politie. "Door onze aanpak daalde niet alleen de aantal gestolen gsm's fors, maar ook het aantal straatroven. Meestal zijn in Amsterdam de telefoons het doel van straatrovers."

"Een straatroof is een zeer ernstig vergrijp met veel leed voor de slachtoffers. Het is veel erger dan bijvoorbeeld zakkenrollen. Het is spijtig dat KPN vooralsnog niet wil meewerken om daar iets aan te doen."

Een KPN-woordvoerster laat weten dat KPN verplicht is gegevens te verstrekken bij een vordering van justitie en niet bij een verzoek, omdat iedereen dan gegevens kan gaan opvragen.

"Wij hebben al maandenlang meegewerkt en snappen het maatschappelijk belang", zegt de KPN-zegsvrouw. "Maar een maatschappelijk belang moet door de maatschappij worden gedragen en niet alleen door ons. Wellicht dat politie en justitie mee willen betalen, maar daar zouden we het volgende week over hebben. Overigens doen andere operators helemaal niet mee. Die zeggen dat ze dat niet kunnen, maar dat is klinkklare onzin."

De politie heeft nog goede hoop dat de samenwerking snel wordt hervat, want er komen nog gesprekken met de KPN. "Laten we hopen dat we toch nog kunnen doorgaan, want de actie liep geweldig goed", aldus Florax.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.