De premier gaf aan dat ook Pakistan blij is met het bezoek van de Nederlandse delegatie. "Nederland is echt een heel belangrijke donor als het gaat om humanitaire hulp. Er wordt dus goed naar ons geluisterd. Het gaat er om de hulp op korte en lange termijn te versterken."
"De humanitaire situatie is echt het hoofddoel van het bezoek. Het is goed om in deze periode van relatieve windstilte daar te gaan kijken", aldus Kok, die niet van plan is over militaire zaken te gaan praten.
De premier sprak gisteren ondanks steeds meer kritische geluiden vanuit zijn eigen PvdA opnieuw zijn volledige steun uit voor de militaire acties die onder leiding van de Verenigde Staten nog steeds doorgaan.
"Het is doodnormaal dat er in de PvdA geluiden zijn die geen kopie zijn van de opvattingen van het kabinet. Maar ik ben het daar niet mee eens", zo doelde de premier op de oproep van PvdA-senator Ter Veld om met de bombardementen te stoppen.
De fractievoorzitters van de Tweede Kamer werden gisteren door Kok achter gesloten deuren geïnformeerd over de huidige situatie bij de strijd tegen het terrorisme en de mogelijke rol van Nederland.
"De informatieachterstand van de Kamer is helemaal niet zo groot als sommigen denken", aldus Kok, die de Nederlandse opstelling heeft verduidelijkt.
Volgens de premier, die inhoudelijk niets over het aanbod van Nederland wilde zeggen, is er tot op heden echter geen verzoek van de Amerikanen gekomen om een bijdrage te leveren. "Als zo'n verzoek er zou komen dan moet het kabinet alles afwegen en een besluit nemen", aldus Kok, die nog eens verduidelijkte dat Nederland in beginsel positief zal reageren op dergelijke verzoeken van de Amerikanen.