HAARLEM/ AMSTERDAM - VNU en Randstad trekken de stekker uit hun gezamenlijke internetsite Newmonday.com. De loopbaansite wordt per 1 november opgedoekt. Een teleurstellende omzet als gevolg van sterk gewijzigde omstandigheden op de arbeidsmarkt wordt door beide partijen als reden gegeven om er definitief mee te stoppen.

|
VNU en Randstad trekken de stekker uit Newmonday. De carrièresite levert miljoenenverliezen op.
|
Daarmee komt voortijdig een einde aan een van de meest ambitieuze Nederlandse carrièresites. Eerder dit jaar nog melden VNU en Randstad dat in 2002 quitte gedraaid zou moeten worden met de site. Dat bleek verre van haalbaar. En dat terwijl anderhalf jaar geleden een uitzender die zei zonder (loopbaan)bemiddeling via internet te kunnen, werd weggehoond. Loopbaansites leveren op termijn goud geld op, dus moest nu fors geïnvesteerd worden, aldus de meerderheid.
De economische tegenwind en de traditionele instelling van klanten als het om vacatures gaat, logenstraften die redenering genadeloos. Ter illustratie: naast Newmonday maakte VNU vorige maand al een einde aan zijn vacaturesite Banennet.nl. Eerder dit jaar zette uitgever PCM de vacaturesite ClickWork ook al stop. Randstad stopte in maart met zijn virtuele bemiddelingspoot Hedson voor productie- en administratief werk. Deze was net een jaar oud.
Alle zogenoemde 'stand-alone'-carrièresites kampen met het probleem dat ze onvoldoende volume genereren om winstgevend te kunnen zijn. Anders gezegd: ze trekken te weinig bezoekers. "Op zich werkt de formule wel, want in 80% van de gevallen vonden werknemer en werkgever elkaar. Probleem is vooral dat onvoldoende werkgevers onze site bezoeken", aldus een Randstad-woordvoerder.
VNU bevestigt dat het dit jaar enkele miljoenen euro's verlies zal moeten boeken op de balans vanwege het opheffen van Newmonday. VNU heeft vorig jaar bij de start van Newmonday activa ingebracht, zoals Intermediair.nl en Jobworld. De boekwinst die het daarop realiseerde, heeft VNU gebruikt om de verliezen van Newmonday te neutraliseren.
Voor Randstad zijn de druiven zuurder. Het uitzendconcern heeft de afgelopen anderhalf jaar maar liefst 68 miljoen in de joint venture gepompt. Van dat bedrag is reeds 52 miljoen in de boeken opgenomen. Randstad gaf gisteren aan voor het aan VNU over te dragen deel van Newmonday een bedrag van tussen de 4 en 10 miljoen te ontvangen. Afhankelijk van dat bedrag moet het uitzendconcern van de kersverse bestuursvoorzitter Cleem Farla nog een verlies van 6 tot 12 miljoen nemen. In Hedson werd overigens 16 miljoen geïnvesteerd.
Newmonday ontstond in de zomer van 2000 doordat VNU en Randstad de krachten bundelden. Particulieren én bedrijven kunnen er vacatures op vinden in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje. Beide bedrijven bezitten ieder 50% van de carrièresite.
Veertig medewerkers van Newmonday treden in dienst bij de vakbladendivisie van VNU. Voor de overige honderd medewerkers van de banensite is geen plaats meer. Hoewel Randstad en VNU zich zullen inspannen om ze aan nieuw werk te helpen, is de kans groot dat er gedwongen ontslagen vallen onder deze groep.
VNU denkt dat de concepten van Newmonday na 1 november beter uit de verf komen als ze via verschillende kanalen de markt bereiken. Vooral het idee dat op de website niet alleen werknemers naar een nieuwe baan surfen, maar ook bedrijven geschikte kandidaten kunnen zoeken, lijkt het mediabedrijf verder te kunnen gebruiken. Daarbij noemt VNU expliciet zowel gedrukte als elektronische media en beurzen.
Ook Randstad integreert de virtuele activiteiten. "Als de economie weer aantrekt verwachten wij dat onze klanten toch weer voor het traditionele uitzendwerk kiezen", aldus de woordvoerder. "Reden voor ons een betere mix te vinden tussen traditionele dienstverlening en het virtuele. Onze eigen internetsite, Randstad.nl, kan voor die koppeling zorgen."
Volgens analist Reinier Westeneng (SNS Securities) is het gezien de resultaten van Randstad en VNU niet verrassend dat ze een einde maken aan het verlieslijdende Newmonday. "Randstad en VNU zijn de afgelopen maanden beide met een winstwaarschuwing gekomen. Dan wordt er toch door de raden van bestuur nog een keer extra gekeken naar activiteiten die weinig opleveren. Als die activiteiten, zoals Newmonday, dan ook nog eens weinig perspectief bieden voor de toekomst, is het einde oefening." Analist Albert Verploegh van Effectenbank Stroeve denkt dat tevens mee heeft gespeeld dat Randstad een nieuwe bestuursvoorzitter heeft. "Farla wilde duidelijk een daad stellen."
Zowel Verploegh als Westeneng vinden het verstandig dat VNU delen van Newmonday gaat integreren met bestaande activiteiten, waaronder de vakbladen Intermediair en Computable. "Een jaar of twee geleden was er veel voor te zeggen om de internetactiviteiten apart te zetten, onder andere met het oog op een eventuele beursgang. Maar nu dat niet meer aan de orde is, kunnen de gedrukte en internetactiviteiten beter geïntegreerd worden. Dat levert meer synergie op. En blijkbaar is VNU ervan overtuigd dat het zo ook winst gaat opleveren", aldus Westeneng.