De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 23 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Swissair krijgt staatssteun
   
 

Van onze luchtvaartredacteur AMSTERDAM - Swissair blijft voorlopig in de lucht, dank zij circa Hfl.1,5 miljard steun van de Zwitserse overheid. In de tussentijd wordt gebouwd aan een nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij, waarvoor circa Hfl.4,5 miljard wordt opgebracht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Minister van Financiën Kaspar Villiger (l) lichtte gisteren samen met de federale president Moritz Leuenberger, minister van EZ Pascal Couchepin en Nestlé-topman Rainer Gut het reddingsplan toe. (Foto: EPA)
De Zwitserse centrale overheid (20%) en regionale kantons (18%) worden samen met het particuliere bedrijfsleven de belangrijke aandeelhouders van de nieuwe maatschappij.

De Zwitserse president Moritz Leuenberger maakte dat voor zijn land en de hele internationale luchtvaartwereld verlossende nieuws gisteravond bekend.

Swissair krijgt van haar overheid bovendien alle nodige financiële garanties om de lange afstandsvluchten van de winterdienstregeling nog te kunnen blijven uitvoeren, totdat die door de nieuwe luchtvaartmaatschappij worden overgenomen.

Zwitserlands' nieuwe nationale luchtvaart maatschappij wordt gevormd door de samenvoeging van de Swissair-operaties met Crossair, tot voor kort de regionale dochtermaatschappij van de Swissair Group. De bankinstellingen UBS en Credit Suisse namen onlangs 70% van de aandelen Crossair over van de in problemen geraakte Swissair Group, waardoor dat een volledige zelfstandige maatschappij is geworden.

Het hele weekeinde zijn over het plan Phoenix en de redding van Swissair de afrondende onderhandelingen gevoerd tussen vertegenwoordigers van de Zwitserse staat en het bedrijfsleven.

De Zwitserse president prees na het slagen van de reddingsoperatie de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. "We hebben de verantwoordelijkheid samen genomen en gedeeld", zei hij. Als één van de belangrijkste redenen voor de steun aan een nieuwe luchtvaartmaatschappij noemde hij de noodzaak om Zwitserland een belangrijke rol in toerisme en zakenleven te laten spelen met de luchthaven van Zürich als knooppunt.

"We willen de vernietiging van kapitaal en kennis voorkomen", legde de president uit. Wel zullen banen moeten verdwijnen en het netwerk afgeslankt.

De Zwitserse minister van Financiën maakte de financiële basis bekend voor de redding van de Swissair-winteroperaties. Het bedrag van één miljard Zwitserse frank is bedoeld om het aan de grond zetten van de Swissair-vloot te voorkomen.

De totaal 3 miljard Zwitserse frank, nodig voor de vorming van de nieuwe maatschappij, komt naast de 38% van de overheid van de private sector, onder meer Nestlé en Roche




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 23 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.