De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 23 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Franse flirt breekt DSM op

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Een positieve opening op Wall Street zorgde gisteren aan het eind van de middag voor een kleine opleving tijdens de tot dan toe lome handelsdag op de beurs van Amsterdam. De AEX-index sloot zodoende toch een kleine 2% hoger op 454,31 punten. De Midkap dikte 0,4% aan op 394,93 punten. Met name telecom- en techfondsen herstelden in de laatste handelsuren flink. Het verliezerskamp bestond uit onder meer DSM en hun vakbroeders Akzo Nobel.

De koers van DSM viel met 3,39% terug na het bekend worden het gerucht dat het samen met Basf aan het jagen is op het Franse fijnchemieconcern Rhodia. De Franse krant Les Echos maakte dit nieuws bekend.

Het Frans/Duitse farmaceutische bedrijf Aventis heeft 25% van de aandelen Rhodia in handen en bestudeert momenteel het bod van DSM. Volgens ingewijden heeft Aventis een voorkeur voor de Nederlandse bieders. De totale waarde van het bod van DSM komt neer op 2,5 miljard, dat van Basf op 2,2 miljard. DSM zou het bedrag deels met aandelen willen betalen.

Beleggers deden DSM vervolgens in de aanbieding. Onder meer effectenbank Stroeve stuurde een waarschuwing uit aan haar klanten. Door de omvang van de overname kan volgens Stroeve op korte termijn behoorlijk wat emissiedruk ontstaan. 'Uitkijken met DSM', luidt daarom het advies aan beleggers. Ook bestaat de vrees dat het uiteindelijke bod van DSM na de overnamestrijd te hoog zal blijken te zijn. Het Heerlense bedrijf sloot 3,39% lager op 32,75. Akzo Nobel werd enigszins meegetrokken in deze 'chemiemalaise' en moest daardoor 0,3% inleveren op 46,29.

Verzekeraar Aegon boekte aanvankelijk ook koersverlies, maar het fonds herstelde tegen het einde van de handelsdag. Volgens de Britse krant Sunday Business heeft Aegon een bod op de levensverzekeringstak van het eveneens Britse Royal & Sun ingetrokken wegens de verslechterde marktomstandigheden. Aegon, dat geen commentaar op het bericht wilde geven, won uiteindelijk 1,06% op 27,58.

De koers van Polynorm, toeleverancier aan de auto-industrie, schoot met 37,58% omhoog na de bekendmaking dat het bedrijf overgenomen zal worden door het Oostenrijkse Voest-Alpine. Deze grootste staalproducent van het alpenland biedt 70 per aandeel. Polynorm sloot een aardig eind in die richting, op 68,10, wat neerkomt p een stijging van 18,60.

Uitgever VNU en uitzender Randstad maakten bekend de vacaturebank NewMonday.com te sluiten. De website met banen verdwijnt met ingang van 1 november omdat de omzet in de afgelopen tijd sterk achterbleef bij de verwachtingen. Oorzaak daarvan is de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt. Afgelopen maand besloot VNU al te stoppen met de vacaturesite BanenNet.nl.

Gedwongen ontslagen onder bijna de helft van de 140 werknemers zijn nagenoeg onvermijdelijk, aldus VNU, dat evenals Randstad 50% van de onderneming bezit. Newmonday is nu nog actief in zes Europese landen, waaronder Nederland. Beleggers konden zich wel vinden in het besluit van VNU. Het fonds sloot 1,48% hoger op 32,85. Ook Randstad mocht op de steun van de aandeelhouders rekenen. Het uitzendconcern boekte 1,32% bij op 11,50.

KLM was gisteren prominent in het nieuws met stuntprijzen om passagiers het vliegtuig in te lokken. Binnen Europa worden de tickets 25% goedkoper. Daarnaast meldden Britse bronnen dat er sprake is van hernieuwde gesprekken met British Airways over samenwerkingsvormen. De luchtvaartmaatschappij kon echter met geen van beide ontwikkelingen beleggers bekoren en moest derhalve 1,7% inleveren op 8,65. Het aan de Amsterdamse Nieuwe Markt genoteerde Britse Ict-bedrijf Sopheon meldde dat het een definitief bod doet op het Britse Orbital Software. Sopheon biedt acht nieuw uit te geven aandelen Sopheon in ruil voor negen uitstaande stukken Orbital. Het bedrijf verloor bij een drukke handel 20% op 0,60.

Zakenbank Morgan Stanley is weer gestart met het volgen van ASML . De bank bracht gisteren een advies naar buiten over de Chipmachinefabrikant. ASML kreeg het advies 'strong buy' van de bank. Pas na de opening van New York kreeg het bedrijf een lift. ASML sloot uiteindelijk 4,53% hoger op 15,24.

Océ was het slechtst presterende Midkap-fonds. De kopieermachineproducent moest 4% inleveren op 8,60.

Het verlies van biotechbedrijf Crucell bleek in het derde kwartaal opgelopen 3,1 miljoen. Het aandeel daalde 0,7% naar 6,95.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 23 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.