De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 23 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sinn Fein: IRA moet
wapens neerleggen

Van onze correspondent

   
 

BELFAST/LONDEN - De Noord-Ierse katholieke partij Sinn Fein heeft gisteravond voor het eerst in de geschiedenis haar gewapende ondergrondse partner, het Ierse Republikeins Leger (IRA), opgeroepen de wapens neer te leggen om het vredesproces in Noord-Ierland te redden.

In een tegelijk in West-Belfast en New York uitgesproken toespraak door respectievelijk politiek leider van Sinn Fein Gerry Adams en zijn plaatsvervanger Martin McGuinness zeiden beiden dat alleen ontwapening het broze vredesproces tot een goed einde kan leiden, en de huidige regeringscrisis in Noord-Ierland kan oplossen. De oproep wordt beschouwd als een doorbraak nadat eind vorige week de protestantse partijen, waaronder de Ulster Unionisten van voormalig premier David Trimble hadden besloten uit de Noord-Ierse regering te stappen. Als er komende donderdag geen nieuwe regering is, zal het Noord-Ierse parlement worden ontbonden, en neemt de Britse regering in Londen het bestuur weer in eigen handen.

Geestverwanten

De Britse en Ierse regeringen verwelkomen de oproep van de Sinn Fein-leiders. Al enige weken werd druk achter de schermen onderhandeld om het IRA tot ontwapening te bewegen. De algemene verwachting is dat het IRA op korte termijn bekend zal maken dat het wapendepots onklaar heeft gemaakt. Deze positieve stap kan volgens ingewijden worden verwacht, omdat politicus McGuinness ook aan het hoofd zou staan van de katholieke paramilitairen.

Gerry Adams bevestigde gisteravond dat McGuinness en hij lange gesprekken hebben gehad met de IRA-top. Volgens hem zou ontwapening door het IRA "een doorbraak zijn in het vredesproces. Indien het IRA het initiatief tot ontwapening neemt, kan de Britse regering ook met nieuwe maatregelen komen", aldus Adams.

Hij wees erop dat het in 1998 beklonken Goede Vrijdagakkoord ook voor de andere betrokkenen consequenties heeft. Zo zullen de Britten hun militairen meer dan voorheen dienen terug te trekken, moet de politiehervormingen doorgaan, en zullen ook de protestantse paramilitaire groeperingen dienen te ontwapenen.

Eiland

Adams: "Het Britse politieke leiderschap zal in daden moeten laten zien dat ook zij de wapens uit dit Ierse conflict willen halen, en de voorwaarden voor vrede accepteren." Hij vulde aan dat de Ierse regering de verantwoordelijkheid heeft de nationale en democratische belangen van Ierland als één eiland heeft te verdedigen. De Britse minister voor Noord-Ierland, John Reid, sprak gisteravond van een "belangrijke doorbraak".

De Ulster Unionisten die vorige week terugtraden uit de Noord-Ierse regering reageerden gisteravond terughoudend positief. Zij willen daden en geen woorden, aldus een woordvoerder.

De Ulster Unionisten hebben er twee keer mee ingestemd zitting te nemen in een regering waarvan ook het aan het IRA verwante Sinn Fein deel uitmaakte. Daarbij stelden de protestanten wel als voorwaarde dat het IRA zou ontwapenen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 23 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.