De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 23 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Hoge luchtmachtofficier naar Amerikaans hoofdkwartier
BIJDRAGE NEDERLAND AAN
VS-ACTIE NADERBIJ

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Nederland stuurt een hoge luchtmachtofficier naar het Amerikaanse hoofdkwartier voor de acties in Afghanistan. Daarmee komt een Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen het terrorisme een stap dichterbij.

Commodore P.C. Berlijn is sinds vrijdag voor enkele weken gestationeerd op de luchtmachtbasis MacDill in Tampa in de staat Florida. Hij zal daar op het hoofdkwartier van 'Central Command' overleg voeren over de mogelijke inzet van Nederlandse eenheden.

Nederland heeft de afgelopen weken al intensief overleg gevoerd met de Amerikanen over een mogelijke militaire bijdrage. Een concreet Amerikaans verzoek om steun is er echter nog steeds niet. Wel zijn inmiddels negentien Nederlandse burgers en militairen gestationeerd in de VS voor de vijf Awacs verkenningsvliegtuigen van de NAVO, die de oostkust van Amerika in de gaten houden. Verder vaart het fregat Hr. Ms. Van Nes met een NAVO-eskader in het oosten van de Middellandse Zee.

Aanspreekpunt

Commodore Berlijn, wiens rang vergelijkbaar is met brigade-generaal, sluit zich in Tampa aan bij collega's uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada en Turkije. Zijn taak is om meer structuur te brengen in het overleg met de VS en om als direct aanspreekpunt voor de Amerikanen te fungeren.

Peter Berlijn is een jongere broer van de hoogste baas van de Koninklijke Luchtmacht luitenant-generaal Dick Berlijn. Zijn normale functie is sous-chef operatiën van de Luchtmachtstaf. Hij gaat echter als vertegenwoordiger van de hoogste Nederlandse militair, de Chef Defensiestaf luitenant-admiraal Kroon. Zijn reis is dan ook niet bedoeld om alleen over de luchtmacht te praten maar ook over de landmacht en de marine.

Central Command, gevestigd op MacDill Air Force Base, is verantwoordelijk voor de Amerikaanse militaire belangen in het gebied van de Hoorn van Afrika tot aan Centraal-Azië. Het hoofdkwartier telt 900 militairen afkomstig van alle vier de Amerikaanse krijgsmachtdelen. De huidige commandant generaal Tommy R. Franks heeft als meest beroemde voorganger generaal Norman Schwarzkopf, de opperbevelhebber tijdens de Golfoorlog.

Ervaring

Berlijn wordt in Florida terzijde gestaan door een officier en een onderofficier. Hij is gekozen omdat hij veel operationele ervaring heeft en daarnaast voor de Koninklijke Luchtmacht lang in de VS heeft gewerkt. Berlijn was daar actief bij het Joint Strike Fighter-project, het nieuwe gevechtsvliegtuig dat een grote kanshebber is om vanaf 2010 de F16 op te volgen.

Al eerder is gebleken dat Nederland verschillende militaire eenheden heeft die voor de VS interessant kunnen zijn. Daarbij gaat het vooral om Patriot-raketbatterijen voor de luchtverdediging en KDC-10 tankervliegtuigen.

Als politiek signaal zou Nederland fregatten naar de regio kunnen sturen om mee te varen met de Amerikaanse vliegdekschepen. Veel militaire betekenis heeft dat echter niet. Het sturen van F16's ligt niet voor de hand vanwege hun relatief beperkte actieradius.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 23 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.