Gerets - "Het gaat om een kapitale wedstrijd, dus ik wil niemand wijzer maken" - Het kan soms even duren, maar in de kringloop van het leven komt alles vanzelf op z'n plaats terecht. Om de ijle kreet 'crisis' wordt in Eindhoven nog altijd wat meewarig gelachen. Is er nooit geweest, bezweren ze. Hoe hard anderen het ook hebben geprobeerd. Misschien is dat rotsvaste geloof in het goede wel de basis geweest voor de redelijk snelle kentering die PSV heeft bewerkstelligd. Sportief geknakt, geestelijk nooit gebroken. Met de grootste zege van het seizoen (4-0 tegen De Graafschap) als spalk liep de landskampioen zaterdag bergop richting zevende plaats in de eredivisie.

|
Met een fraaie kopbal heeft Jan Vennegoor of Hesselink (8) de score geopend.
|
Na de gebeurtenissen van de laatste weken is het niettemin verstandig nog even af te wachten. Wedstrijden tegen Roda JC, Lazio Roma en De Graafschap boden PSV verschillende stimulerende aspecten. Neemt niet weg dat in Rome met 2-1 werd verloren. En ondanks dat Erik Gerets dagen later nog achter de (behoudende) tactiek stond, verzuimde zijn ploeg een bijna beslissende slag te slaan met het oog op kwalificatie voor de tweede ronde.
Het welslagen van het seizoen hangt nu grotendeels af van de return tegen Nantes (woensdag) en de uitwedstrijd over tien dagen in Istanboel, een gepeperd slotstuk dat al overbodig had kunnen zijn. Faalt PSV, dan verbleekt de opleving op vaderlandse bodem ongetwijfeld bij de zesde uitschakeling op rij in de Champions League.
De sportieve en commerciële belangen staan de komende tien dagen op het spel. Om die druk kan niemand heen, zelfs Gerets niet. Zaterdagavond reageerde hij ongemeen fel in een discussie met enkele journalisten. Verrassend en veelzeggend was daarnaast het besluit om morgen tijdens de ochtendtraining de deuren van het Philips-stadion te sluiten. Een heuse geheime training dus; uniek in de geschiedenis van PSV, de club die juist symbool staat voor openheid.
zei dat het z'n goed recht is. Daar heeft hij gelijk in. Het zegt echter ook iets over de positie waarin de coach zich inmiddels bevindt. De leunstoel van twee comfortabele jaren lijkt te zijn vervangen door een beklaagdenbank; dat gevoel bekruipt hem met de regelmaat van de klok.
Moe wordt Gerets van de sleurende analyses over zijn spitsen. Wie van de drie? Is het normaal dat een wisselspeler (Jan Vennegoor of Hesselink) topscorer is met zes doelpunten? Waarom worden Arnold Bruggink en Mateja Kezman sinds een week weer uit elkaar gehaald? De Joegoslaaf kreeg op eigen verzoek rust tegen De Graafschap en lijkt zichzelf daarmee in de voet te hebben geschoten. Dat was tenminste een voor de hand liggende conclusie na de twee treffers van de Tukker en de goede samenwerking met Bruggink en vooral Wilfred Bouma, die twee keer de beslissende voorzet gaf. Maar Gerets had er andermaal moeite mee en zuchtte eens diep.
Moe wordt hij ook van het feit dat er dinsdagavond in Rome geïnformeerd werd naar zijn communicatieve zwakheden in plaats van zijn visie op de wedstrijd. Of dat al z'n tactische creaties in voor- en nabeschouwingen onder een vergrootglas worden gelegd. Sinds hij Bruggink en Kezman precies een jaar geleden in een cruciaal duel tegen Anderlecht uit de basis hield, voelt Gerets zich vaker dan eigenlijk terecht zou zijn het mikpunt van kritiek. Goede beslissingen werden hier en daar sneller verzwegen om het beeld van tactische onbenul te versterken. Desondanks viel hij nadien geen moment uit zijn rol. Maar zaterdag liep zijn emmer van geduld door één druppel over.
Het deed dan ook komisch aan toen Gerets tot slot opmerkte "super-ontspannen" te zijn. Waarschijnlijk had hij zich nog wel zo gevoeld tijdens de negentig minuten op het veld. Speelde PSV zo goed of speelde De Graafschap zo slecht? Meestal ligt de waarheid in het midden. Zo ook zaterdag, ofschoon PSV aanzienlijk meer gewicht in de schaal legde. Met beleving en flair. Met een uitstekende linkerkant (Jan Heintze-Wilfred Bouma), met de zeer gemotiveerde Vennegoor of Hesselink, de opnieuw uitblinkende Kevin Hofland en een prominent aanwezige Johann Vogel.
En met Theo Lucius op de positie van John de Jong. Iemand met meer defensieve zekerheid, intercepties en duelkracht. Maar met minder diepte en snelheid in zijn handelingen. Waar De Jong het één keer raken van de bal perfect beheerst en zo vaart in de aanval houdt of brengt, heeft Lucius meer tijd nodig om het spel te verleggen.
Gerets vond dat Lucius een prima wedstrijd had gespeeld. Vandaar dat die ene vraag over de afwezigheid van De Jong, in principe de vervanger van Mark van Bommel, diep in het verkeerde keelgat schoot. "Jullie kunnen merken dat ik me aan een aantal dingen stoor", zei Gerets na een mini-tirade met gevoel voor understatement.
Waarschijnlijk snakt de cultuurbewaker van PSV naar morgen. Dan voelt hij eindelijk eens geen spiedende blikken achter zijn schouders.
Wat hij wel blijft voelen, is de druk.
PSV - De Graafschap 4-0 (2-0).
16. Vennegoor of Hesselink 1-0, 22. Vennegoor of Hesselink 2-0, 67. Rommedahl 3-0, 88. Hofland 4-0 (strafschop). Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 31.000. Gele kaart: Vennegoor of Hesselink, Rommedahl (PSV), Bot (De Graafschap).