De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Triomf met bijsmaak
   
 

ESTORIL - Profetisch galmden de woorden door de perskamer van het circuit van Estoril, toen Duncan Huisman in de finalerace van het Europees toerwagenkampioenschap aan de leiding lag en zijn directe concurrent Peter Kox in zijn kielzog reed. "Huisman ligt op de penaltystip", klonk het onheilspellend in Portugal. Een waarzegger had het niet beter kunnen voorspellen.

Bij het aanremmen voor de eerste bocht lanceerde en elimineerde Kox de enig overgebleven kampioenskandidaat, door zijn BMW tegen de achterkant van de BMW van Huisman te knallen. In één klap was daarmee de titelstrijd beslist. De broer van DTM-coureur Patrick Huisman die drie punten achterstand op Kox moest goedmaken, strandde stuurloos in de grindbak. Hoewel Kox voor deze onsportieve actie werd gediskwalificeerd en beboet met 5000 dollar, hadden die sancties geen invloed meer op de eindstand van het EK voor Superproduktiewagens. De Eindhovenaar behaalde aldus op het Iberisch schiereiland opnieuw een Europese titel, iets dat hij in 1989 zeker glansrijker in de Formule Opel-Lotus deed.

Zo eindigde de titelstrijd in een heuse anticlimax en barstten na afloop de verwachte emoties los. Huisman kookte en trilde van woede. "Ik denk dat ze bij BMW eens goed moeten gaan nadenken om met jongens als Kox en Simon (teamgenoot) door te gaan", raasde de Nederlands kampioen van vorig jaar. Zijn tijdelijke teamgenoot Tom Coronel, die een sterk EK-debuut maakte, waarschuwde zelfs: "Ik heb Kox gezegd dat het nu 1-0 voor hem is, maar hem ook verteld dat-ie het volgend jaar terugkrijgt."

De kersverse kampioen, die in Italiaanse dienst rijdt, was zich echter van geen kwaad bewust. "Ik weet nu al wat er gezegd gaat worden", sprak hij eveneens profetisch. "Namelijk dat ik hem er opzettelijk heb afgezet. Maar zo zit ik niet in elkaar, ik heb ook niet die reputatie. Ik had ook liever op een normale wijze kampioen geworden, maar zoals ik het zie was het een normaal race-ongeluk. Ik ben het ook niet eens met de diskwalificatie, als je die beziet in de context van wat er dit seizoen allemaal onbestraft is gebleven voor zwaardere ongelukken."

Zijn versie van het incident luidde: "Ik ging naar rechts om hem in te halen, maar ik zag dat het niet ging omdat de baan daar nog wat vochtig was. Toen ik naar links stuurde, raakten we elkaar. Kwam ook omdat Huisman mij blokte. Dat mag hij van mij doen, maar toen was er voor mij geen ruimte meer over."

Zijn verklaring stond echter haaks op wat iedereen langs de baan en op de televisie-herhalingen had gezien. Wedstrijdleider Roland Bruynseraede trof Kox echter alleen in zijn knip. De Belg was ook coulant tegenover de Italiaanse BMW-coureur Gianni Morbidelli, die onbestraft bleef, nadat hij in de laatste ronde koploper Tom Coronel op grove wijze uit de bocht beukte.

In het FIA GT-kampioenschap sloten Jeroen Bleekemolen en Mike Hezemans in hun Carsport Holland Viper het seizoen schitterend af met hun tweede seizoenszege en stelden ook hun tweede plaats in de eindstand veilig.

Estoril, Eurosport Super Racing Weekend, FIA GT: 1. J. Bleekemolen-Hezemans (Ned) Chrysler Viper 90 ronden in 3.01.09,529 (gem. 124,62 km/u), 2. Campbell Walter-Verdon Roe (GBr) Lister Storm 27,370, 3. Bouchut-Belloc (Fra) Chrysler Viper 1.52,616, 4. M. Bleekemolen-S. Bleekemolen (Ned) Chrysler Viper op 1 ronde, 5. Gavin-Kox (GBr/Ned) Lamborghini Diablo op 1 ronde. Eindstand na 11 races: 1. Bouchut-Belloc 77 punten, 3. J. Bleekemolen-Hezemans 42, 11. M. Bleekemolen-S. Bleekemolen 18. Teams: 1. Larbre Competition Chereau 89, 2. Team Carsport Holland 60, 3. Lister Storm Racing 50.

FIA EK Superproduktiewagens: 1. Morbidelli (Ita) 17 ronden in 33.56,710 (gem. 125,48 km/u), 2. Van Es (Ned) 0.131, 3. Coronel (Ned) 2,809 allen BMW 320i-E46, 4. Molenaar (Ned) Renault Clio RS 4,361. Uitgevallen: D. Huisman (Ned) BMW 320i-E46 (botsing), Verschuur (Ned) Renault Clio RS (gebr. bougiekabel). Gediskwalificeerd: Kox (Ned) BMW 320i-E46 (onsportief rijgedrag). Eindstand na 10 races: 1. Kox 117, 2. Huisman 114, 3. Rustad (Noo) Nissan Primera 88.

Eindstand FC Euro Series na 7 races: 1. R. van der Ende (Ned) 121, 2. R. Gonzalez (Mex) 106, 3. S. Heidfeld (Dui) 65. Eindstand FIA EK Supertoerwagens na 20 races: 1. Giovanardi (Ita) Alfa Romeo 156 620, 2. Larini (Ita) Alfa Romeo 156 604, 3. Tarquini (Ita) Honda Accord 579.

Uitslag Zandvoort 500: 1. Berg-Berg (Audi A4) 117 ronden in 4.02.15,334 (gem. 124,604 km/u), 2. Noorman-Van de Haterd-Van Dongen (Marcos Mantis) op 1 ronde, 3. Brugman-De Wit-Van Merksteijn (Porsche GT3) op 1 ronde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.