De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  EU-UITBREIDING BLAAST weer LEVEN IN OUDE DONAU-MONARCHIE
Stone Hedge ziet
nieuwe Praagse
lente in vastgoed

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Praag hoopt flink te profiteren van het EU- lidmaatschap.
BOEDAPEST/PRAAG/ WENEN - Toetreding van Tsjechië en Hongarije tot de Europese Unie zal de regio's rond Wenen, Boedapest en Praag een flinke economische impuls geven. De Nederlandse vastgoedinvesteerder Stone Hedge denkt daarvan te profiteren door in het voormalige Habsburgse keizerrijk in kantoorpanden te investeren. Drie projecten, in drie hoofdsteden, zijn gebundeld in een maatschap die openstaat voor Nederlandse particuliere beleggers.

In Wenen ziet men het helemaal zitten. De dagen als geïsoleerde vooruitgeschoven post van het Westen lijken geteld. Met de toetreding van de Hongaren en de Tsjechen tot de EU-familie krijgt de stad de economische spilfunctie terug, die het als hoofdstad van het Habsburgse statenrijk verloor in 1919. En dat is te merken aan het aantal internationale bedrijven dat in Wenen alvast een hoofdkantoor voor Oost-Europa vestigt, aldus een lokale vastgoedontwikkelaar.

Ook in Praag en Boedapest verwacht de vastgoedmarkt veel van de EU-aansluiting. De steden hopen, net als Spanje en Portugal indertijd, een economisch catch-up effect te beleven. Buitenlandse bedrijven zullen dan als vanzelf toestromen. En allemaal hebben ze kantoor- en bedrijfsruimte nodig.

Het enthousiasme van Dick Beijen, directeur van Stone Hedge Investments in Weesp, lijkt hiermee een gerede basis te hebben. "Het is een prachtige belegging in markten die aan het groeien zijn. Voor ons is dit het eerste project in deze regio. Institutionele beleggers zijn er al langer actief, maar voor particuliere beleggers is dit het eerste initiatief."

Het initiatief heet -stone TriCapitals, een maatschap waarop beleggers zich begin november kunnen inschrijven. Minimale inleg is 15.000. Stone Hedge - al jarenlang actief met maatschappen op de Amerikaanse markt - zet hiermee een tweede stap op de Europese vastgoedmarkt. Al eerder gingen participaties in een Spaans woningproject als warme broodjes over de toonbank. "Er was enorm overtekend", aldus Beijen.

Stone Hedge heeft de lat dan ook twee keer hoger gelegd en probeert nu ruim 10 miljoen bij beleggers op te halen. De omvang van de drie projecten is echter veel groter omdat nog eens 60 miljoen wordt geleend. Beijen: "De rente is laag, er valt goed te financieren. Hoe hoger de levering, hoe plezieriger de investering kan uitpakken." Beijen geeft toe dat er ook risico's zijn.

Die risico's zitten met name in de regio. Het tijdstip van toetreding tot de EU is allesbehalve een gegeven. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens een diner in Boedapest waar de vice-president van de Hongaarse centrale bank vol vertrouwen was dat zijn land in 2004 toetreedt tot de EU. De Oostenrijkse attaché die na hem sprak, zag dat echter pas in 2005 of 2006 gebeuren.

De investering in -stone TriCapitals heeft een looptijd van drie jaar, tot eind 2004 dus. Tijdens die drie jaar krijgen de participanten jaarlijks een rendement van 6% (de huuropbrengsten) uitgekeerd. De knal moet echter komen uit de verkoop van het onroerend goed aan het einde van de looptijd. Gemiddeld houdt de belegger er daarmee volgens Stone Hedge namelijk 22,5% per jaar aan over. "En het kan meer worden, stelt Beijen. "Zo gaan we ervan uit dat het niet-ontwikkelde land tegen kostprijs wordt verkocht, terwijl daarin zeker nog meer potentie zit."

Als de vastgoedmarkt in 2004 erg tegenzit, zal Stone Hedge de looptijd waarschijnlijk verlengen. De kosten van de lening moeten daardoor iets langer worden gedragen. Projectbegeleider Theo Jongen rekent voor dat een verlenging met twee jaar het jaarrendement naar circa 17% zal verlagen. "Nog altijd mooi. Er zit daarmee voldoende looptijd als buffer in. Bovendien kan het nooit zo zijn dat alle drie de markten tegelijkertijd slecht zijn."

Stone Hedge heeft daarnaast ook spreiding aangebracht in de aard van de belegging. Alleen het project in Wenen betreft een ontwikkelingsactiviteit pur sang, in Boedapest en Praag worden ook huurinkomsten verdiend. Deze huurinkomsten zijn gekoppeld aan de euro zodat beleggers hier geen valutarisico lopen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.