De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  FNV met handelsmissie
en Jorritsma naar China

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven, minister Jorritsma (Economische Zaken) én de vakcentrale FNV maken zich, ondanks de internationale spanning rond Afghanistan, op voor een grote handelsmissie naar China. De forse delegatie, waaronder topbedrijven en grootbanken, vertrekt 24 november voor een week naar onder meer Peking en Shanghai.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Lodewijk de Waal ...eigen agenda... (Foto: ANP)
Ruim twee jaar geleden bezocht een Nederlandse handelsmissie van een dergelijke omvang China voor het laatst, toen nog in het spoor van het staatsbezoek van koningin Beatrix. Nu wordt de missie geleid door Jorritsma en voorzitter Jacques Schraven van het werkgeversverbond VNO-NCW, met in het kielzog de top van het Nederlandse bedrijfsleven. En, 'last but not least', voorzitter Lodewijk de Waal van de FNV.

Vooral de aanwezigheid van De Waal en enkele FNV-medewerkers valt op. Voorheen waren handelsmissies voorbehouden aan de 'old boys' van het ondernemersnetwerk. Sinds kort is de vakbeweging, na een afspraak met de werkgevers en EZ, nu en dan vertegenwoordigd bij belangrijke handelsmissies.

Zo was De Waal eerder enkele dagen met een Nederlandse bedrijvendelegatie in Zuid-Afrika en Indonesië. Zijn CNV-collega Doekle Terpstra nam deel aan een handelsmissie naar Cuba, waar hij met dissidenten sprak. Maar vergeleken bij China, dat zich aansluit bij de wereldhandelsorganisatie WTO en daardoor zijn markt openstelt voor het westen, zijn dergelijke landen economisch gezien een dwerg. Daarnaast hebben Den Haag en Peking het afgelopen decennium een politiek uiterst gevoelige relatie gehad op het gebied van de mensenrechten, een onderwerp dat de FNV hoog in het vaandel heeft staan.

De Waal volgt in China deels het programma van de handelsmissie en heeft deels een eigen agenda. De FNV-voorzitter gaat onder meer naar Philips. Met deze multinational had hij vorig jaar nog onenigheid, omdat een FNV-delegatie die door Zuid-Afrika reisde abusievelijk niet werd toegelaten tot het Philips-kantoor in Johannesburg. "De Philips-top heeft vervolgens gezegd dat wij wereldwijd overal welkom zijn, en daar houd ik ze graag aan'', gniffelt De Waal.

Verder bezoekt de FNV-delegatie het kantoor van de internationale organisatie voor arbeidsvraagstukken ILO in China, wordt gesproken met de officiële Chinese vakfederatie en wellicht komt er een onderhoud met de Chinese bewindslieden van Arbeid.

In het besef dat de officiële vakfederatie bepaald niet objectief zal zijn, gaat de FNV in aansluiting op de handelsmissie nog een paar dagen naar Hongkong. Daar praat De Waal met dissidenten en topbestuurders van de onofficiële vakbonden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.