LEEUWARDEN - Alle gemeenteraadsleden, collegeleden en ambtenaren van de gemeente Leeuwarden riskeren een boete van 50.000 gulden voor elke keer dat zij publiekelijk een boekje open doen over de persoonlijke vetes binnen de gemeente die hebben geleid tot het vroegtijdige einde van het burgemeesterschap van Loekie van Maaren-van Balen. De zwijgplicht geldt tevens voor de opgestapte burgemeester zelf.

|
De opgestapte burgemeester van Leeuwarden,
Loekie van Maaren-van Balen. (Foto: ANP)
|
Deze opmerkelijke zwijgplicht is onderdeel van juridische afspraken, die gemaakt zijn tussen de gemeente en de falende burgemeester. De zwijgplicht gaat volledig voorbij aan de openheid over de val van de burgemeester, waar veel stadsbewoners recht op menen te hebben van het gekozen bestuur.
Commotie
Leeuwarden vreest dat Van Maaren-van Balen in memoires keihard natrapt en schade toebrengt aan het imago van de stad. Eerder al schreef de ex-burgemeester een boekje getiteld Teveel Vrouw over haar periode als wethouder in Haarlem. Rond dat boekje ontstond grote commotie.
Eenieder die de zwijgplicht overtreedt, is hoofdelijk aansprakelijk, aldus de ontslagovereenkomst. Dit bevestigen bronnen tegenover deze krant.
Opmerkelijk genoeg lijkt de voltallige, gemuilkorfde gemeenteraad zich te berusten in de geheimhouding van de exacte redenen achter de breuk in het college. Veel stadsbewoners eisen echter duidelijkheid, omdat Leeuwarden door de affaire landelijk een modderfiguur slaat.
Volgens bronnen was een opeenstapeling van kleine persoonlijke irritaties en grote conflicten tussen de wethouders en de ex-burgemeester de reden voor haar vroegtijdige vertrek: "Het was een ongeleid projectiel."
Neerbuigend
Velen verwijten haar een zeer neerbuigende omgang met ambtenaren. Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij commissaris van de Koningin Ed Nijpels zou Van Maaren zich zeer neerbuigend en kwetsend hebben uitgelaten over twee van haar eigen wethouders, van wie er eentje inmiddels burgemeester van Kollumerland is geworden.
De wethouders konden haar uiteindelijk "niet meer pruimen" en vroegen haar te vertrekken. Ze krijgt een gouden handdruk mee van maar liefst twee miljoen gulden.
Veel inwoners van Leeuwarden eisen, vanwege dit torenhoge bedrag dat opgebracht moet worden door de stadsbewoners, volledige duidelijkheid. De gemeenteraad vreest echter dat, zodra de vuile was volledig naar buiten komt, "Leeuwarden nooit meer een burgemeester krijgt". |