De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VERLIES NASDAQ DREUNT FLINK DOOR IN AMSTERDAM
Tech-malaise op de beurs
   
 

AMSTERDAM - Het koersverlies op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq - woensdag - miste zijn uitwerking op het Damrak gisteren niet. Vooral de technologiewaarden liepen kleerscheuren op, hetgeen resulteerde in een lagere AEX- én Midkap-index: moest de belangrijkste Amsterdamse beursbarometer 11,47 punten (2,5%) terug tot 452,34, de graadmeter voor kleine en middelgrote ondernemingen kalfde 11,46 punten (2,8%) af tot 397,33.

Alsof het koersverlies op de Nasdaq nog niet voldoende was, gaven automatiseerder CMG en softwarefabrikant SAP gisteren een winstwaarschuwing. Dat zorgde in heel Europa voor een bedrukte stemming: zo daalde de FTSE100-index in Londen met 1,7%, de DAX Xetra in Frankfurt met 1,5% en de CAC40 in Parijs met 1,7%. Amsterdam deed het wat dat betreft dus nog net even een stukje slechter.

Van de 25 AEX-fondsen eindigden uiteindelijk vier hoger en 21 lager. Grootste procentuele dalers waren chiptoeleverancier ASML (-9,6% op 14,59), kabelaar UPC (-8,8% op 0,52) en belbedrijf KPNQwest (-8,2% op 6,05), grootste stijgers uitgever VNU (+0,6% op 32,46) en chemieconcern Akzo Nobel (+0,1% op 46,86).

Bierbrouwer Heineken sloot 1,36 (3,6%) lager op 38,65. De Amsterdamse Ondernemingskamer oordeelde gisteren dat Heineken Holding (-0,75, ofwel 2,6%, op 28,05) de facto geen enkel verwijt te maken valt ten aanzien van de zogenoemde discount die bestaat tussen de aandelen in de houdstermaatschappij (de holding) en die van de vennootschap (Heineken nv). Opstandige beleggers in de houdstermaatschappij hadden er op aangedrongen dat het bestuur van de holding meer werk maakt van het wegnemen van die discount (zeg maar het prijsverschil tussen beide aandelen). De Ondernemingskamer zou middels een enquête vast moeten stellen of deze eis terecht is. De vraag om zo'n enquête legde de kamer gisteren naast zich neer. Daarmee heeft de kamer de kritiek van de beleggers ongegrond bevonden, concludeerde Heineken Holding vervolgens zelf.

Van de 25 Midkap-fondsen eindigden drie hoger, één onveranderd en 21 lager. Grootste procentuele dalers waren automatiseerders CMG (-19,1% op 3,74) en Ordina (-8,5% op 11,85), grootste stijgers vee- en visvoerproducent Nutreco (+1,6% op 35,50) en warenhuisketen VendexKBB (+0,6% op 8,85).

CMG liet gisteren weten dat de activiteiten in Groot-Brittannië te lijden hebben van een snelle verslechtering in de verzekerings-, personal finance-, transport- en logistieke sector, waarin veel van CMG's klanten actief zijn. Sommige projecten zijn afgeblazen, andere uitgesteld, aldus de automatiseerder. De totale ict-omzet in Groot-Brittannië ziet CMG in de tweede helft van 2001 dan ook uitkomen onder het niveau van dezelfde periode een jaar eerder en het resultaat zal "niet veel beter zijn dan break even". En dan laat CMG reorganisatie- en ontslagkosten nog buiten beschouwing, en die zijn er wel degelijk: in totaal verdwijnen 470 personeelsleden, hetgeen een kostenpost met zich meebrengt van 6,5 miljoen Britse pond. Aan besparingen staan daar volgend jaar 20 miljoen pond tegenover, aldus CMG.

Investeringsmaatschappij Nedlloyd kalfde 0,60 (4,4%) af tot 13,00. De onderneming kondigde gisteren aan meer dan 5% van de eigen aandelen te hebben ingekocht. Het gaat dan om ruim 900.000 stukken, waarvoor een gemiddelde koers werd betaald van 13,80. Daarmee komt de totale uitgave tot dusver op zo'n 12,5 miljoen. Nedlloyd maakte al eerder bekend maximaal 10% van het eigen aandelenkapitaal terug te willen kopen. Als opnieuw voor gemiddeld 13,80 nog eens 5% van de stukken wordt ingekocht, komt het totale prijskaartje van de inkoopoperatie op zo'n 25 miljoen.

Op de lokale markt stonden handelshuis AOT en melkrobotfabrikant Prolion in de schijnwerpers. AOT mocht 0,51 (17,3%) bijschrijven op 3,46, nadat het handelshuis een winstval over het derde kwartaal bekendmaakte van 18,9%. Over de winstontwikkeling voor heel 2001 hield AOT zich ook gisteren op de vlakte. "Factoren die buiten de invloedssfeer van AOT vallen, zoals beweeglijkheid en omzetten op de beurzen, zijn te groot om in alle redelijkheid een winstprognose te kunnen rechtvaardigen", klonk het voorzichtig.

Prolion moest 0,17 (5,7%) terug tot 2,82. De fabrikant van automatische melksystemen haalde met de uitgifte en onderhandse plaatsing van ruim 1 miljoen aandelen 2,9 miljoen op. De stukken zijn geplaatst bij professionele beleggers, grootaandeelhouders, strategische partners, het management en zelfs de commissarissen, aldus Prolion, die aanvankelijk 1,22 miljoen stukken wilde plaatsen. Na de uitgifte van de 1 miljoen, staan ruim 13,4 miljoen aandelen uit.

Auto-industrietoeleverancier Polynorm (-0,80, ofwel 1,7%, op 47,00) maakte bekend exclusief te onderhandelen met investeringsmaatschappij Halder over de verkoop van zijn divisie installatieproducten Flamco. Halder zelf, onderdeel van het Belgische Gimv, verwacht de overname van de Polynorm-divisie nog dit jaar te kunnen afronden.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.