AMSTERDAM - Dutchtone schrapt een kwart van zijn werknemersbestand. In totaal verdwijnen bij de mobiele telecomaanbieder 500 banen, waarbij 150 tot 200 mensen gedwongen worden ontslagen. De rest van de banen vervallen door uitbestede functies te beeïndigen.
|
De naam Dutchtone verandert volgend jaar in Orange. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD/SCHULD)
|
Dutchtone zegt dat de reorganisatie te maken heeft met een grote omschakeling. Volgend jaar verandert de bedrijfsnaam Dutchtone in Orange. Daarmee hangt volgens een Dutchtone-woordvoerder ook een omslag in de bedrijfsvoering samen. Tot nu toe lag de nadruk op het verwerven van zoveel mogelijk abonnees.
Die strategie verandert nu naar verbetering van de dienstverlening.
De reorganisatie moet volgende maand worden afgerond. De directie heeft de ondernemingsraad hierover een voorstel gedaan.
Het is niet duidelijk welke afdelingen het hardst worden getroffen door de reorganisatie. De Dutchtone-woordvoerder weigert namelijk te zeggen waar de hardste klappen zullen vallen. "We willen niet via de pers invloed proberen uit te oefenen op de ondernemingsraad", aldus de zegsman.
Dutchtone is een dochterbedrijf van Orange, dat weer voor circa 85% in handen is van France Télécom. Het Franse telecomconcern nam het Britse Orange vorig jaar over. Daarop besloot France Télécom al zijn mobiele telecomdochters, waaronder Dutchtone, om te dopen tot Orange.
Dutchtone is sinds 1999 actief op de Nederlandse markt. Tot nu toe heeft het bedrijf ongeveer 1,3 miljoen klanten aan zich weten te binden.
Dutchtone is de enige mobiele telecomdochter van France Télécom die wordt gereorganiseerd. Door het verslechterde economische klimaat en de hoge mate van concurrentie onder mobiele telecomaanbieders in Nederland, zijn de groeiperspectieven van Dutchtone sterk verminderd. Driekwart van de Nederlanders heeft inmiddels een mobieltje.
"We gaan extra investeren in kwaliteit. Zo willen we het netwerk en de klantenservice verbeteren. Verder bekijken we alle afdelingen in het kader van de verslechterende economische omstandigheden", aldus de Dutchtone-woordvoerder. "We staan al langer stil en moeten nu een stap terug zetten om straks een grote sprong vooruit te kunnen maken. Hiermee willen we de absolute favoriet worden bij de klanten."
Dutchtones concurrenten Ben, Telfort en Libertel-Vodafone zeggen geen plannen te hebben voor reorganisaties.
Bij KPN is een herstructurering gaande, waar de mobiele tak ook onder valt. Het telecomconcern wil in totaal achtduizend banen schrappen.
Dat kunnen er echter meer worden als de nieuwe baas Ad Scheepbouwer in januari zijn plan presenteert dat de winstgevendheid van KPN sterk moet opvoeren.