De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  CURATOR BEKRITISEERT VROEGTIJDIGE START FILMPRODUCTIE
'Producent Ocean Warrior
schuldig aan faillissement'

   
 

AMSTERDAM - Filmproducent Bous de Jong en diens voormalige partner Pieter Kroonenburg dienen persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden voor de miljoenenschuld van de onlangs omgevallen filmproductie Ocean Warrior. Dit stelt de curator in zijn tussentijds verslag over het faillissement van het filmbedrijf. Als gevolg van het bankroet dreigen ruim 2200 particuliere beleggers voor enkele duizenden guldens het schip in te gaan.

Met onder meer de aanschaf van vijf kunststof walvissen op ware grootte, vier zeeschepen, honderden nepvogels en -vissen, werd ruim een jaar geleden de productie gestart van wat de duurste Nederlandse film aller tijden had moeten worden: Ocean Warrior. Het leven van Greenpeace-oprichter Paul Watson en diens spectaculaire strijd tegen de walvisvangst zou voor ruim 100 miljoen verfilmd worden; een monsterproductie met een internationale cast. Driekwart van de productiekosten zou worden gebracht door particuliere beleggers, die in de vorm van een fiscaal zeer aantrekkelijke commanditaire vennootschap (CV) geronseld werden door het in scheeps-CV's gespecialiseerde emissiehuis MPC.

Producenten Bous de Jong en Pieter Kroonenburg gingen voortvarend van start. Links en rechts werd geld geleend om de productie voor te financieren. Binnen enkele maanden liep de rekening op tot enkele tientallen miljoenen guldens. Afgelopen februari zou dan eindelijk gestart worden met de opnames, maar vlak daarvoor moest Bous de Jong (Kroonenburg was inmiddels met ruzie opgestapt) de productie wegens geldgebrek stilleggen. Bous' verwoede pogingen om aanvullende financiering te vinden mislukten keer op keer, waarna onder meer een deel van de filmcrew zich tegen hem keerde en het faillissement van het productiebedrijf aanvroegen.

Curator Joris Lensink meent dat het productiebedrijf Ocean Warrior BV nooit met de productie van de film had mogen beginnen, aangezien de financiering daarvan nog lang niet rond was. Particuliere beleggers hadden via het emissiehuis MPC slechts 37,5 miljoen bijeengebracht, terwijl er 72 miljoen was toegezegd. "Door desondanks de productie ter hand te nemen, zijn Bous de Jong en Pieter Kroonenburg als bestuurders binnen Ocean Warrior overeenkomsten aangegaan waarvan zij hadden moeten weten dat zij deze niet zouden kunnen nakomen. Aldus ligt het in de rede hen beide voor deze schulden persoonlijk aansprakelijk te houden", aldus het verslag van de curator, die hierover binnenkort overleg zegt te hebben met de rechterbank.

Producent Bous de Jong wil niet reageren op de stellingen van de curator. "Ik heb geen behoefte aan commentaar, aangezien ik nog in overleg ben met de curator ", aldus De Jong. De producent maakt zich geen zorgen over een eventuele miljoenenclaim. Hij zegt de curator binnenkort inzage te geven in stukken die hem blijkbaar vrijpleiten.

Ook voor het betrokken emissiehuis MPC dreigt een claim. Volgens de curator bestaat het vermoeden dat MPC als stille vennoot werkzaamheden heeft gevoerd in de bedrijfsvoering van de film-CV. Hierdoor lijkt MPC te hebben gehandeld als een beherend vennoot en zou het daardoor hoofdelijk aansprakelijk kunnen zijn voor alle schulden van de commanditaire vennootschap. MPC-directeur Wolters verbaast zich over deze uitlatingen van de curator. "Wij hebben juist nauwgezet onze inmenging bij beheersdaden vermeden."

De curator zegt van plan te zijn de film-CV aan te spreken op het in gebreke blijven, doordat slechts een deel van het benodigde geld voor de filmproductie over te maken. "Ook ligt het in de rede aan te sturen op het faillissement van Ocean Warrior CV, daar zij naar mijn mening verkeert in een toestand van te hebben opgehouden met betalen", aldus de curator.

Inmiddels heeft zich bij de curator een groot aantal geïnteresseerden gemeld voor de overname van de walvissen, nepvogels en -vissen. Voor de rest van de rekwisieten (waaronder een grote hoeveelheid kleding en het decor van een binnenkant van een schip) verwacht hij geen kopers. "Een taxatiebureau heeft berekend dat de waarde daarvan nog minder is dan de kosten van het afvoeren".

Producent Pieter Kroonenburg heeft de curator ondertussen laten weten vrijwel rond te zijn met financiers om Ocean Warrior alsnog te produceren. Komende week zou hij daar nadere details over naar buiten brengen. Kroonenburg was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.