De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Winst CMG onder druk
door Britse tegenvallers

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - CMG is in Groot-Brittannië in zwaar weer beland. De omzet van de automatiseerder in dat land valt in de tweede helft van dit jaar terug in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Ook de winst staat onder druk. Het bedrijf schrapt daarom 10% van zijn Britse personeelsbestand. Dat komt neer op 350 mensen.

Daar komen nog 120 banen bij in de divisie Wireless Data Solutions. "De bescheiden winst die deze divisie de afgelopen maanden heeft geboekt, is nog steeds niet goed genoeg", concludeert CMG-bestuurder Tom Rusting in een reactie. In totaal verdwijnen er dus 470 arbeidsplaatsen bij CMG. Dat is 3,5% van het totale aantal werknemers. Met de maatregel wordt 20 miljoen pond (71 miljoen) bespaard, rekent Rusting uit. Van de totale kosten is dat 2,3%.

Ook de concernwinst van de Brits-Nederlandse onderneming staat onder druk. Rusting voorziet in de tweede helft van het jaar een "winst in de orde van dezelfde grootte als in de eerste helft". Toen werd een operationele winst gerealiseerd van 25 miljoen pond (89 miljoen).

Tot eind september ging CMG er nog van uit dat de Britse activiteiten in de tweede helft van dit jaar een omzetgroei van meer dan 10% te zien zouden geven. Toen begonnen klanten projecten af te blazen en uit te stellen, vooral voor diensten in de luchtvaart- en verzekeringssector. Nu voorziet het bedrijf een kleine omzetdaling. Winst zal er in Groot-Brittannië niet gemaakt worden in de tweede helft van het jaar.

In de Benelux gaat het beter, maar de malaise gaat niet helemaal aan CMG voorbij. De winstmarges van het bedrijf komen op de ondergrens van de eerder aangegeven bandbreedte van 16 tot 18% te liggen. De doelstelling om de omzet met minimaal 10% op te krikken, wordt wel overeind gehouden voor de Benelux, al zal de groei over het hele jaar lager zijn dan de 14% groei in het eerste halfjaar.

Beleggers bestraften CMG gisteren af na de winstwaarschuwing met een koersdaling van 19%. De beurswaarde van de automatiseerder liep daardoor met ruwweg 650 miljoen terug. Volgens de financiële wereld is het bedrijf nu nog zo'n 2,1 miljard waard.

Rusting vindt die daling niet geheel rechtvaardig. "We zijn voor 13% van onze omzet afhankelijk van de telecomsector. Dat relatief kleine deel slaat fors op onze koers terug", legt hij uit. "Maar we zullen ons stinkende best doen om de resultaten op een hoger niveau te krijgen. Dan moet de beurskoers uiteindelijk volgen."

Naast beleggers zijn ook analisten teleurgesteld over de resultaten van de automatiseerder. Zij gingen er van uit dat CMG omzetgroei zou boeken in de tweede helft van het jaar. Maar die blijft nu uit door de negatieve gang van zaken in Groot-Brittannië. "Herstel lijkt op korte termijn onmogelijk", zucht analist Peter Olofsen (Effectenbank Stroeve).

De aangekondigde ontslagen kwamen echter niet als verrassing. "Ook Cap Gemini kondigde onlangs al ontslagen aan in Groot-Brittannië. Daar kon CMG dus ook niet meer aan ontkomen. Salarissen zijn nou eenmaal de grootste kostenpost in de automatiseringsindustrie", aldus Olofsen.

CMG haalt ongeveer 30% van zijn omzet uit Groot-Brittannië. De Benelux is goed voor circa 45%. De rest is verdeeld over Duitsland en Frankrijk.

Rusting hoopt dat de telecomdivisie Wireless Data Solutions in het tweede halfjaar winst gaat maken. Sinds mei van dit jaar boekt het bedrijfsonderdeel een kleine plus, maar het is niet vanzelfsprekend dat die wordt vastgehouden. De automatiseerder verkoopt via deze divisie software-capaciteit voor sms-verkeer aan de telecombedrijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.