De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  BUSH ONDANKS CRISIS NAAR TOP VAN LANDEN ROND STILLE OCEAAN
Oorlog Afghanistan werpt
schaduw over APEC-top

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Tienduizend agenten moeten APEC-top in goede banen leiden. (Foto: EPA)
SHANGHAI - Na de APEC-bijeenkomst vorig jaar in het slaperige Brunei is het dit jaar de beurt aan Shanghai om de topontmoeting van het economische samenwerkingsverband van de landen rond de Stille Oceaan te organiseren. De jaarlijkse conferentie wordt zo belangrijk geacht dat zelfs de Amerikaanse president George W. Bush, ondanks de oorlog in Afghanistan, een gaatje in zijn agenda heeft gevonden voor een bezoek aan de bruisende havenstad in China. Gisteren kwam hij aan in de streng beveiligde stad voor een bezoek dat naar verwachting drie dagen zal duren.

Dit jaar wordt anders dan voorheen, zo bezweren de organisatoren. In het licht van de terroristische aanslagen in Amerika op 11 september kan dat ook niet anders. De APEC-bijeenkomst is de grootste internationale vergadering sinds de terreur in de VS. Naast Bush komen ook de regeringsleiders van de 21 lidstaten, onder wie de Chinese president Jiang Zemin, de Japanse premier Junichiro Koizumi en de Russische president Vladimir Poetin.

Veel Chinezen denken evenwel dat de oorlog in Afghanistan een grote schaduw werpt over de stad die hoopte om economische redenen in de internationale schijnwerpers te staan. Deze week zal de terreurbestrijding de boventoon voeren. De voorzorgsmaatregelen die Shanghai heeft getroffen spreken boekdelen: meer dan tienduizend politieagenten zijn op de been, metrostations rond de conferentiezaal zijn gesloten, het verkeer is lamgelegd en talloze andere geboden en verboden hebben de stad haast platgelegd voor zowel de bewoners als bezoekers.

Ondanks de internationale focus op de internationale terreurbestrijding en hoe China de veiligheid kan garanderen, blijft het thema van de ontmoeting onveranderd, aldus de woordvoerder van het APEC-organisatiecomité, Zhang Qiyue.

"Natuurlijk is het anti-terrorisme een zaak die ons allemaal aangaat en het elimineren van het terrorisme is één van de punten op de agenda", aldus Zhang. "Maar het karakter van de APEC blijft hetzelfde." Zhang voorspelt dat de regeringsleiders tijdens de top voornamelijk geïnteresseerd zullen zijn in de bevordering van samenwerking op economisch gebied.

Maar achter de schermen zoeken de communistische leiders van het vasteland tegen wil en dank naar een balans op de agenda tussen de economische doelstellingen van de APEC en de gezamenlijke strijd tegen het terrorisme.

Een kleine domper voor China, dat blaakt van het zelfvertrouwen. China is het enige land dat de globale recessie op dit moment weerstaat. De economie groeit stabiel met 7% en in de nabije toekomst zijn geen tekenen te herkennen van een ommekeer.

Daarnaast is de toetreding tot de Wereld Handels Organisatie (WTO) een feit, zijn de Olympische Spelen van 2008 binnengehaald en heeft het Chinese voetbalteam zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor het WK Voetbal volgend jaar in Japan en Korea.

China staat voor een nieuw tijdperk door al deze prestaties, en dat willen de Chinezen graag laten zien tijdens de APEC-top. Pijn noch moeite zijn derhalve gespaard om Shanghai op te fleuren. Bijna alle staatskranten maken uitgebreid vermelding van duizelingwekkende verrichtingen.

Volgens de China Daily, de enige Engelstalige krant in China, heeft Shanghai voorafgaand aan de conferentie een grondige schoonmaakbeurt gekregen en is met meer dan twee miljoen bloempotten opgefleurd.

Er zijn 7500 nieuwe bomen geplant, 80.000 vierkante meter gazon is aangelegd en meer dan 10.000 vrijwilligers zijn aangerukt om de duizenden gedelegeerden welkom te heten en de naar schatting drieduizend journalisten op te vangen.

Als gastheer van de conferentie heeft China controle op wat er op de agenda staat. Hoewel de definitieve onderhandelingen over wat er staat te gebeuren nog niet zijn afgerond, zal er naast een afzonderlijke verklaring waarin het terrorisme zal worden veroordeeld, een document worden overlegd waarin de noodzaak van het tegengaan van de wereldrecessie wordt belicht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.