De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Ook na val Taliban-bewind blijft Bin Laden doelwit VS

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De VS zullen de jacht op terreurleider Osama bin Laden en zijn handlangers tot het bittere eind voortzetten, ook na de verwachte val van het Taliban-bewind in Afghanistan en de installatie van een overgangsregering.

Dit liet een strijdlustige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld gisteravond weten. Rumsfeld hulde zich in stilzwijgen over de vraag of er al Amerikaanse grondtroepen in Afghanistan bezig zijn met commando-acties.

De duidelijkste indicatie tot nog toe dat elite-eenheden van de Special Forces binnenkort achter de vijandelijke linies actief zullen zijn, vormt een in Afghanistan verspreide radioboodschap van de Amerikanen. Daarin wordt de troepen van het Taliban-bewind meegedeeld dat zij 'veroordeeld' zijn. De boodschappen bevatten verder instructies hoe de Taliban-militairen zich kunnen overgeven aan VS-troepen. Dit blijkt uit een door het Pentagon vrijgegeven vertaling van de radio-uitzending.

Als het aan de VS ligt worden de aanvallen op terreurbolwerken en militaire installaties in Afghanistan voorlopig voortgezet, in ieder geval tot 17 november wanneer de Ramadan, de islamitische vastenmaand, begint. Dit hebben bronnen bij het ministerie van Defensie laten weten aan de tv-zender NBC.

De omroep meldt verder op gezag van Pentagon-functionarissen dat de militaire plannenmakers nu ook potentiële doelwitten voor bombardementen hebben vastgesteld buiten Afghanistan. Het zou onder meer gaan om terreurkampen van Bin Ladens 'Al Qaeda' (De Basis) in Somalië. Dit land is volgens Rumsfeld een uitvalsbasis en operatiegebied voor terroristen van 'Al Qaeda'.

Gisteren werden opnieuw doelen bestookt bij de hoofdstad Kaboel en in Kandahar, het machtscentrum van de Taliban de beschermheren van Bin Laden die verantwoordelijk is voor de aanslagen in de VS waarbij meer dan 5.000 doden vielen. Bij het luchtoffensief van afgelopen zondag zou in de buurt van Jalalabad een kopstuk van 'Al Qaeda' om het leven zijn gekomen. Volgens het in Londen gevestigde Islamic Observation Center gaat het om een Egyptische militant die bekendstaat onder zijn strijdnaam Abu Baseer al-Masri.

De militaire commandant van Bin Ladens terreurleger Mohammed Atef heeft dreigend laten weten dat Amerikaanse troepen bij grondoperaties hetzelfde lot wacht als de VS-militairen die in 1993 in Somalië werden doodgeschoten tijdens Operatie 'Restore Hope'; de lichamen van een paar vermoorde Amerikanen werden destijds door een woedende menigte door de straten voortgesleept.

Bij de voortdurende aanvalsgolven op Afghanistan, die vandaag de dertiende dag ingaan, blijken de Amerikanen ook gebruik te maken van onbemande verkenningstoestellen die zijn uitgerust met raketten. De zogeheten RQ-1 Predators worden op duizenden kilometers afstand van het slagveld vanuit een commandocentrum in de VS bestuurd. Het is de eerste keer dat de toestellen in een oorlog zijn ingezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.