De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Parkeergeld
betalen
via internet

   
 

AMSTERDAM - Amsterdam gaat als eerste stad in ons land het mogelijk maken om parkeergeld via internet te betalen. Daarmee wordt het voor automobilisten bijvoorbeeld mogelijk om al enkele dagen van te voren geld voor een bepaalde plek en tijd te betalen. De parkeercontroleur kan op straat ter plaatse in zijn elektronische handboek zien of er is betaald.

Via de webside van Stadstoezicht kan de automobilist het kopje parkeren aanklikken en kan de gewenste parkeerdatum en plaats ingetoetst worden. Behalve het invullen van het kenteken, dient ook nog het creditcard-nummer te worden ingevuld.

De dienst Stadstoezicht wil daarmee tegemoet komen aan de moeite die automobilisten vaak moeten doen om via de reguliere parkeerautomaat te betalen met pinpas danwel muntgeld.

"Parkeergeld betalen via internet is een service die we willen aanbieden, maar geen garantie dat er daadwerkelijk een parkeerplekje is. We zijn nog aan het uitzoeken hoe we het moeten oplossen als de automobilist onverwacht alleen een plekje kan vinden in een duurder stadsdeel en dus in verhouding te weinig heeft betaald. Dat is een kwestie van techniek die we aan het ontwikkelen zijn. We streven ernaar om dit per 2003 in te gaan voeren," aldus de woordvoerder van de afdeling parkeerbeheer.

Aan futuristische ideeën ontbreekt het Stadstoezicht in elk geval niet. Zo wordt behalve het betalen via internet ook gedacht aan parkeercontrole via camera's. De woordvoerder licht toe: "De parkeerautomaten zullen nooit helemaal uit het stadsbeeld verdwijnen want de mogelijkheid moet er blijven om cash en ter plekke te betalen. Maar het streven is wel om zo min mogelijk mensen via de parkeerautomaten te laten betalen omdat deze gevoelig blijven voor criminaliteit."

De eerste proeven met belparkeren, het zogenaamde betalen voor parkeren via de mobiele telefoon, zijn in Amsterdam geslaagd. De proeven zijn niet op straat uitgevoerd, maar volgens de woordvoerder wel zo succesrijk dat binnenkort ook in de hoofdstad geparkeerd kan worden met de gsm in de hand. De mobiele telefoon staat in contact met een computer waar het kenteken is geregistreerd. Bij vertrek moet weer worden gebeld en aan het einde van de maand valt een parkeerrekening in de bus. Daarnaast wordt betalen met een creditcard bij de parkeerautomaat mogelijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.