De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  De Kuip kleurt diep rood

door Henk Evenblij

   
 

ROTTERDAM - Jorien van den Herik moet volgende week dinsdag maar eens zwaar gaan lunchen met Franz Beckenbauer. Wellicht dat 'Der Kaiser' clementie heeft met Feyenoord, met als clubcadeau van Bayern München een punt. Dat zou Feyenoord helpen om in de race te blijven voor Europees voetbal. Een week na Bayern volgt de thuiswedstrijd tegen Spartak Moskou. De Rotterdammers, die gisteravond op een gegeven moment van Sparta Praag een lesje in modern voetbal kregen (0-2), moeten dan eindelijk eens plankgas geven, wil het niet reeds voor de winterstop van het hoogste podium verdwijnen. Aan het optreden in de Champions League kwam gisteren in ieder geval een wreed einde. Wat heet! Pierre van Hooijdonk zaagde een Tsjech doormidden en kon gelijk met rood gaan douchen. Een paar minuten later volgde Ferry de Haan zijn voorbeeld. Ook hij kreeg rood van de Spanjaard Ibanez, een lichtgewicht in het internationale topvoetbal. Met een "puta, puta" werd de incapabele referee weggehoond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x363, 27kb)
Pierre van Hooijdonk zaagde een Tsjech doormidden en kon meteen met rood gaan douchen. Een paar minuten later volgde Ferry de Haan zijn voorbeeld. (Foto: MATTY VAN WIJNBERGEN)
In het mooiste voetballokaal van Nederland stond dit Feyenoord dus andermaal voor een zwaar examen. Tegen die vermaledijde Tsjechen moest er voor het tussenrapport in groep H wel een dikke voldoende gescoord worden, anders zakte dus de klas van meester Bert. In het meest gunstige geval zou het dan een herkansing krijgen in de brugklas van Europa; het UEFA Cuptoernooi. Voor de Rotterdammers, die zowel in de competitie als de Champions League nog niet tot grote daden in staat zijn geweest, was de uitgangspositie duidelijk: winnen. Hoe? Dat maakte Het Legioen gisteravond geen ene sikkepit uit. Om een opkomende revolutie in alle geledingen van de volksclub te voorkomen, moest de schande van Praag worden uitgewist.

Want niet om het een of ander, maar de manier waarop Feyenoord twee weken terug voor gaas (4-0) ging, was te gênant voor woorden. Er werd, kort samengevat, geen arbeid verricht. En dat is een ernstige diskwalificatie voor jongelui die het mooiste beroep van de wereld hebben. Ook de coaching was knudde met een rietje, want er mocht best opgetreden worden toen Van Gobbel na een onschuldige bodycheck niet alleen zijn tweede gele kaart, dus rood, ontving, maar Feyenoord tegelijk ook nog eens een strafschop tegen kreeg. In de pauze had de Oostenrijkse thuisfluiter een scheldkanonnade van hier tot gunder over zich heen moeten krijgen, maar Feyenoord bleef rustig, té rustig om het pak slaag in Praag te kunnen ontlopen.

Vandaar dat gisteravond alles in het teken stond van de revanche, van overleven in het bal der kampioenen. De vooruitzichten waren trouwens slecht; topscorer Jon-Dahl Tomassen zat samen met doelman Edwin Zoetebier geblesseerd op het ereterras. De Volendammer was op de avond van het cruciale treffen door zijn rug gegaan en moest zodoende noodgedwongen onder de lat vervangen worden door Henk Timmer, ex-FC Zwolle en AZ, die dus wel een heel pikant debuut voor de stadionclub maakte. Kwam nog bij dat Sparta Praha naar De Kuip was afgereisd met de geruststellende gedachte dat het zowel voor de competitie als in de strijd om de 'Cup met die grote oren' nog geen enkel doelpunt had hoeven incasseren. Sterker, het begon tegen Feyenoord als koploper van deze groep. Nog boven Bayern München, me dunkt dat je dan aardig kan voetballen.

Gedragen door het fanatieke legioen moest Feyenoord dus tegen deze Tsjechen zo scherp als een mes zijn. Met enige restrictie, daar Paul Bosvelt, Pieter Collen, Brett Emerton en Tomas Rzasa bij een boeking het duel van volgende week in München op hun buik konden schrijven. Gelukkig was er van enige terughoudendheid niets te merken. Want de Spaanse arbitro, luisterend naar de flitsende naam Arturo Daudén Ibánez, een bioloog en boekenverslinder uit Zaragoza, had zijn stopwatch amper ingedrukt óf Feyenoord koos de aanval richting de 19-jarige doelman Petr Cech, die tijdens dit toernooi weliswaar het net zag, maar daaruit nog niet hoefde te vissen.

Dat moest op een gegeven moment zijn collega Timmer wel. Maar de Zwollenaar viel de 0-1 niet te verwijten, want daar was de vrije trap van de absolute uitblinker Jiri Jarosik te briljant voor. Deze reus op witte schoenen werd trouwens aandachtig bekeken door manager David O'Leary van Leeds United. De ex-international van Ierland zal geen spijt hebben gehad van zijn trip naar Rotterdam. Jarosik was de grote leider van dit Sparta Praag, dat dus opnieuw een grote plaag was voor Feyenoord. De Tsjechen beschouwden het potje tegen Feyenoord als een soort training, zo gemakkelijk verliep de balcirculatie en dat ook in een tempo dat zijzelf bepaalden.

Nee, op een aardige poging van Bosvelt na was het voor de bijna 40.000 fans opnieuw afzien. En natuurlijk vóór dat werkelijke meesterschot van Jarosik hopen op een opvlieging van Shinji Ono of Leonardo. De kleine Braziliaan is echter net als heel Feyenoord uit vorm; hij durft amper meer zijn directe tegenstander uit te spelen. 'Leo' wordt suf gepraat door zijn trainer en vooral gewezen op zijn defensieve taken. Logisch dat daarmee alle creativiteit uit het spel van Feyenoord verdwijnt. Bonaventure Kalou, nog zo'n ras-pingelaar, werd na rust zijn vervanger. Een rechtsbuiten op links; het is wat!

Vorm is ongrijpbaar, zei Willem van Hanegem ooit. De Kromme heeft gelijk, maar zo langzamerhand moeten we ons afvragen of Feyenoord wel zo goed is. In dit stadium van het seizoen in elk geval niet. Het is momenteel hangen en wurgen én vooral een kwestie van overleven. Oké, de formidabele volley van Pierre van Hooijdonk op de lat had na een uur een beter lot verdiend. Maar nogmaals, Feyenoord kwam er veel te laat achter dat er met passie meer uit deze beslissende wedstrijd was te halen. De rode kaart van 'Big Pete' van Hooijdonk was dan ook niet meer dan terecht en kwam uit pure frustratie voort. De tweede, die van Ferry de Haan sloeg alles. Het drama rond Feyenoords negental werd nog eens onderstreept met de door Novotny gescoorde 0-2.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.