De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Imago Philips lijdt vooral
onder tegenvallende cijfers

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het imago van Philips heeft het afgelopen jaar een forse deuk opgelopen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het blad Management Team en onderzoeksbureau Interview NSS onder 400 Nederlandse managers en ondernemers. Het elektronicaconcern is op de lijst van beste ondernemingen geduikeld van de derde naar de elfde plaats.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (300x268, 22kb)

Het zijn vooral de slechte resultaten die Philips sterk worden aangerekend. Ook vinden veel van de ondervraagden de strategie van het bedrijf onduidelijk. Verder oordeelden ze negatiever over het personeelsbeleid van het elektronicaconcern dan vorig jaar.Philips ziet geen relatie tussen het gevoerde beleid en de daling op de ranglijst.

"De technologiesector is in zwaar weer terecht gekomen. Zoiets zie je terug in de waardering van een ondernemingIn die zin is de daling niet verwonderlijk", zegt een woordvoerder.

Over de bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee is men zijn de deelnemers aan de enquête diep verdeeld. Kleisterlee is vijfde in de categorie slechtste managers, maar bezet tegelijkertijd ook een tweede plek op de lijst van beste bestuurders. Zijn voorganger, de intussen wegens effectentransacties in opspraak geraakte Cor Boonstra, was volgens het blad hetzelfde lot beschoren. Drie jaar lang kwam hij als beste bestuurder van Nederland uit de bus, maar hij scoorde eveneens hoog op de lijst van slechtste managers.

"Je ziet dat vaker met sterke persoonlijkheden", zegt een medewerkster van Management Team. "Vergelijk het maar met tv-sterren. Je houdt van ze of je haat ze. Pas aangetreden topmensen hebben daarnaast vaak tijd nodig om in populariteit te stijgen."

De populariteit van Ahold blijft groeien. Bijna een kwart van de ondervraagden riep het supermarktconcern voor het vierde achtereenvolgende jaar uit tot beste onderneming. Topman Cees van der Hoeven is voor het eerst de beste manager van ons land.

De NS worden - niet erg verrassend - als Nederlands slechtste onderneming beschouwd. Vorig jaar al schatten de ondernemers de klantvriendelijkheid van het spoorwegbedrijf op ongeveer nul. Nu wijst ruim 43% de NS aan als slechtste bedrijf en 28,5% vindt topman Huisinga de slechtste manager die er is.

Huisinga reageert in Management Team gelaten op het belabberde resultaat. "Over tien jaar staan we waarschijnlijk nog onderaan, dus daar kan ik me niet druk over maken. Wat wél verschrikkelijk veel pijn doet, is dat we er de laatste tijd niet in slagen een goed product te leveren."

In de categorie slechtste ondernemingen is kabelaar UPC nummer twee en belbedrijf KPN drie. Voormalig bestuursvoorzitter Paul Smits van KPN wordt als de op één na slechtste bestuurder beschouwd, gevolgd door Mark Schneider, tot voor kort topman van UPC.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.