De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vertrekker bij Landis
heeft zijn hart op
de juiste plaats

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
PAUL KUIKEN ... volgende week statement over resultaten ...
UTRECHT - Aan de algehele malaise in de informatie- en communicatie-industrie weten maar weinig spelers in de sector zich te ontrekken. Ook Landis, dat zich heeft gespecialiseerd in dienstverlening in de ict-sector, ontkwam niet aan harde maatregelen. Zes weken geleden liet het bedrijf weten het personeelsbestand van in totaal zo'n 3000 personen met 10 à 15% te willen terugbrengen. Bestuursvoorzitter Paul Kuiken is blij met de vertrekkers: "Je bent een goed medewerker als je Landis niet met extra kosten opzadelt."

Volgende week komt Landis met een mededeling over de resultaten. Dan zal blijken of de genomen maatregelen voldoende zijn geweest 'om de voeten droog te houden', zoals Kuiken het zegt. Op dit moment lijkt dat het geval, wil hij wel kwijt.

Wijs geworden door eerdere ervaringen, hult Kuiken zich nu in stilzwijgen als wordt aangedrongen op de aard van de mededeling. "Kijk, het is natuurlijk geen geheim dat het kommer en kwel is in de ict. In de informatiesector hebben grote partijen als EDS en Cap Gemini het ook moeilijk. Bedrijven moeten bezuinigen en de eerste besparing is het terugbrengen van het aantal interimmanagers. Er zitten veel consultants op de bank. Ook in de communicatiesector zie je dat Cisco, Lucent en Nortel 25 tot 50% lagere omzetten boeken. Een bedrijf als Cisco is in waarde van $480 miljard gedaald naar $70 miljard bij een 25% lagere omzet. Toeleveranciers als Motorola, Siemens en Ericsson hebben het eveneens zeer moeilijk." Het zijn precies de drie markten waarin Landis momenteel actief is.

De situatie noopte Landis tot het reduceren van het personeelsbestand. "In de telecom stagneerden de projecten en we hadden moeite om specifieke kennis weg te zetten. Gelukkig zijn we een dynamisch bedrijf en kunnen we snel reageren", stelt Kuiken tevreden vast. De operatie is volgens hem snel en tegen geringe kosten verlopen. Dat is ook te danken aan de werknemers zelf die zo sportief waren om Landis te verlaten. "Je bent een goed medewerker als je Landis niet met extra kosten opzadelt", zoals Kuiken het uitdrukt.

Hoewel de economische situatie en het algemene beursklimaat er sinds de aanslagen in de VS op 11 september niet beter op zijn geworden, biedt de nu ontstane situatie van grote onzekerheid en een gevoel van onveiligheid volgens Kuiken ook kansen.

Met name op het gebied van netwerkbeveiliging en andere beveiligingsmaatregelen liggen er volgens hem goede mogelijkheden voor het type diensten dat Landis aanbiedt.

"Sinds 11 september zijn we andere investeerders tegengekomen. Ze zijn aarzelender en waar eerder sprake was van investeren in groei kiezen ze nu voor veiligheid om zich te verdedigen tegen virussen en inbrekers op het digitale netwerk. Hier kunnen we onze kennis te gelde maken", aldus Kuiken. Hij signaleert dat de informatiesector zich gaat bezighouden met andere zaken zoals bijvoorbeeld het regelen van een noodstroomvoorziening om de ict op gang te houden. Kuiken verwacht veel van de nieuwe activiteiten van Landis die zich richten op het centraal beheren en draaiende houden van software voor derden. Landis heeft hiervoor een groot datacentrum ingericht in Amsterdam. "Veel bedrijven realiseren zich dat het in eigen huis houden van allerlei automatiseringsprocessen ze erg kwetsbaar maakt als er iets gebeurt. Ze willen dit nu liever uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. We zien nu dat veel klanten advies willen over de omschakeling naar uitbesteding."

Naast kansen zijn er ook bedreigingen. Landis, dat sinds begin dit jaar een notering in de midkap heeft, ziet deze begeerde positie alweer op de tocht staan.

Kuiken erkent het probleem en steekt voor een deel de hand in eigen boezem. "De koers moet omhoog en dat kan alleen door het herwinnen van het vertrouwen van de belegger." Dat vertrouwen kreeg een deuk toen het bedrijf er niet in slaagde de omzetverwachting over 2000 waar te maken en beleggers hiervoor niet tijdig waarschuwde. Dit leidde tot een forse afstraffing aan de beurs. "We moeten transparanter communiceren, dat hebben we op de harde manier geleerd. We moeten de belegger ook duidelijk maken wat voor een soort bedrijf Landis is. Veel beleggers zien ons nog als netwerkleverancier en we zijn nu een dienstverlener." Kuiken voelt zich als bestuurder zwaar afgestrafd door de beurs.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.