De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Jamin blijft na
de verkoop toch
onder Ahold-paraplu

   
 

VIANEN - Ahold ziet definitief af van de verkoop van zijn Jamin-snoepwinkels. In plaats daarvan wordt de structuur van het zoetwarenbedrijf aangepast. De Jamin-vestigingen worden verkocht aan ondernemers, waardoor een franchise-organisatie ontstaat die onder de paraplu van moeder Ahold blijft vallen.

Ruim een half jaar geleden wilde de Zaanse grootgrutter nog af van Nederlands bekendste snoepparadijs.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
'Jamin verkoopt plezier'. (Foto: Frans Jongen)
Jamin zou met een omzet van zo'n 45 miljoen te klein zijn voor het supermarktconcern. "Door de nieuwe opzet worden risico en kansen gedeeld met de individuele ondernemers. We hebben dan ook geen plannen meer om de keten te verkopen", zo laat een woordvoerder van Ahold weten.

Van de 142 Jamin-winkels zijn er al 70 in handen van franchisers. Zo'n 65 vestigingen moeten voor eind 2002 verkocht zijn. De zoetwaren-organisatie wil tussen de 5 en 9 winkels als filiaalbedrijf laten voortbestaan. "Deze fungeren dan als proeftuin, waar bijvoorbeeld een nieuw assortiment wordt getest", legt Mark Koster, directeur van Jamin uit.

Volgens Koster kan iedereen de snoepwinkels kopen. Wel gaan de eigen medewerkers voor.

De helft van de Jamin-managers heeft inmiddels aangegeven interesse te hebben in de koop van een stukje Hollandse nostalgie.

"Wat een vestiging moet kosten? Vanaf Hfl.30.000 zijn er mogelijkheden", zegt de directeur. Iedere winkel die overgaat naar de franchise-formule wordt verbouwd.

De winkels, bekend van onder meer de bitterkoekjes, bonbons en ijsjes, werden aan het eind van de negentiende eeuw opgericht door de familie Jamin.

Meneer Jamin, populair gemaakt door acteur Ton van Duinhoven, gold als een nationale beroemdheid. Als familiebedrijf bestond de snoepketen in de jaren vijftig uit maar liefst 600 winkels. Ahold kocht de keten in 1993 van detailhandelsconcern Goudsmit. Volgens Koster heeft Jamin te laat gereageerd op de bedreiging van de supermarkten die ook veel zoetwaren in het assortiment hebben en bovendien veel ruimere openingstijden kennen.

"Op dit moment zie ik de supers niet meer als concurrent. Wij verkopen plezier", zegt Koster, die eraan toevoegt de McDonald's en Febo dan eerder als concurrent te zien. "Immers als je net een kroket hebt gegeten, zul je niet zo snel voor een zak snoep de Jamin binnenlopen."

Over een teruglopende zoetwarenmarkt maakt de Jamin-directeur zich niet zoveel zorgen. Deze markt is in Nederland nog altijd goed voor zo'n Hfl.6,5 miljard "en wij groeien zelfs nog iets harder dan de markt". Bovendien blijkt volgens Koster uit onderzoek dat de naamsbekendheid van Jamin erg groot is. 95% van de Nederlanders kent de keten. "Hier tegenover staat wel een lage bezoekfrequentie", zo moet hij toegeven. "Daar ligt dan ook een belangrijke taak", weet hij.

Om hier iets aan te doen, zet de snoepketen twee formules in de markt. In de kleine winkelgebieden ligt de nadruk op lekkernijen en cadeau-artikelen en in de grotere winkelcentra en in binnensteden gaat het vooral om het zogeheten 'fun en candy' element.

Als eind volgend jaar de winkels zijn verkocht gaat de zoetwarenspecialist zich concentreren op uitbreiding. Binnen enkele jaren moeten er zeker 200 Jamin-winkels in Nederland zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.