De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  TECHNOLOGIE, TELECOM EN FINANCIALS GEVRAAGD OP VOLATIELE BEURS
KPN en ING
stuwen AEX

   
 

AMSTERDAM - Beter dan verwachte resultaten van IBM en Intel zorgden gisteren voor een euforische stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers beschouwden de meevallende berichten van de Amerikaanse giganten als een teken dat het ergste van de economische afkoeling mogelijk achter de rug zou zijn. Op het Damrak was er een sterke vraag naar fondsen uit de technologie-, financiële en telecomsector. Vooral KPN en ING stegen sterk. De voedingssector werd echter voor de tweede achtereenvolgende dag enigszins gemeden.

De AEX-index sloot gistermiddag 11,38 punten (oftewel 2,5%) hoger op 463,81. De Midkap liet een winst van 10,30 punten (2,6%) aantekenen op 408,79.

Kenmerkend voor de beurshandel van dit moment is de grote volatiliteit. "Dit komt door de aflopende optieseries van komende vrijdag. Maar ook zijn er veel daghandelaren actief in de markt. Daardoor kunnen we de ene dag, zoals vandaag, sterk stijgen. Maar als er de komende uren nog een negatief bericht komt, kunnen we donderdag weer hard omlaag gaan", aldus een handelaar. KPN had gisteren de wind in de rug. Het aandeel was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 13,5% op 3,79. KPN profiteerde van het positieve sentiment in de telecomsector. Dat ontstond doordat Frankrijk voorlopig 'slechts' 619 miljoen aan telecombedrijven in rekening gaat brengen voor een umts-licentie in plaats van de eerder vastgestelde prijs van 4,95 miljard. De overheden in Nederland en Duitsland, waar KPN miljarden heeft neergeteld voor dergelijke licenties, lijken nog niet geneigd het Franse voorbeeld te gaan volgen.

Ook KPNQwest zat in de lift door het plotselinge optimisme in de telecombranche. De gezamenlijke onderneming van KPN en het Amerikaanse Qwest Communications dikte 11,7% aan op 6,59.

ING herstelde van de koersdreun die het maandag opliep toen het een fikse winstwaarschuwing afgaf. De financiële instelling wist 4,4% bij te schrijven op 27,99. Ook zijn branchegenoten ABN Amro (+3,7% op 16,74) en Aegon (+3,2% op 29,45) sloten de dag af met een ruime winst.

Heineken was een opvallende daler met een verlies van 0,6% op 40,01. De biergigant heeft de winstverwachting voor heel 2001 gesteld op tenminste 12%, terwijl het eerder nog uitging van een tenminste 15% beter resultaat. Financiële analisten zijn verdeeld over Philips. SNS Securities heeft het beleggingsadvies voor het elektronicaconcern, dat dinsdag tegenvallende kwartaalcijfers presenteerde, verlaagd van 'houden' naar 'verminderen'. Volgens de SNS-analisten zal Philips waarschijnlijk pas in het vierde kwartaal van 2002 weer zwarte cijfers schrijven, en zijn aandelen Philips tot na het begin van volgend jaar 'dood geld'.

Rabo Securities en Amsterdams Effektenkantoor (AEK) hebben de kwartaalcijfers van Philips echter aangegrepen om het advies te verhogen van 'houden' naar 'kopen'. Volgens de AEK-analisten is Philips klaar voor een zich herstellende economie, en is de hoofdmoot van het negatieve nieuws al in de beurskoers verwerkt.

Nabeurs had eurocommissaris Mario Monti goed nieuws voor Philips. Hij keurde de overname van de medische divisie van Marconi door het Nederlandse elektronicaconcern goed. Het aandeel Philips was even voor deze aankondiging 4,4% in de plus gesloten op 25,42.

Buhrmann, dat dit jaar uit de gratie is geraakt bij beleggers, kwam gisteren met een positief bericht. Corporate Express Austrialia, een 52%-dochter van het Amsterdamse handelshuis, heeft met zijn Hongkongse branchegenoot Saggio Holdings een alliantie gesloten voor de distributie van kantoorartikelen in Azië. Het is voor Buhrmann de eerste stap om de activiteiten op de Aziatische markt verder uit te breiden. Deze aankondiging viel goed bij beleggers. Buhrmann won 2,3% op 7,47.

In de Midkap leed KLM onder het bericht dat United Airlines-baas James Goodwin waarschuwde voor een dreigend faillissement van zijn onderneming. Dat zelfs de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld met de ondergang wordt bedreigd, maakte beleggers behoedzaam met het steken van geld in de luchtvaartsector. KLM liet 4,3% liggen op 8,95.

Voor Van der Moolen wordt het vandaag een bijzondere dag. Het hoekmansbedrijf krijgt vanmiddag namelijk een felbegeerde notering aan de beurs van New York. Daarmee wil de onderneming, die ruim 65% van de omzet in de Verenigde Staten boekt, met name grote Amerikaanse investeerders interesseren voor het aandeel.

Vooruitlopend op de notering op Wall Street sloot Van der Moolen gisteren op het oude vertrouwde Damrak 7,8% hoger op 26,40.

Centric KSI maakte gistermiddag een voorspoedig debuut op de lokale markt. De ict-onderneming is ontstaan door het samengaan van KSI en Multihouse. Het fonds kon op de eerste handelsdag in nauwelijks 2,5 uur 5,4% bijschrijven op 1,95.

Bernard Vogelsang




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.