De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aandeelhouders RNA
krijgen weinig grip
op machtsstrijd

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - "De enige manier om hier het woord te krijgen is die microfoon gewoon te pakken. Ik sta hier al anderhalf uur te wachten." Veel vragen en weinig tijd. Aandeelhouders van het vastgoedfonds Rodamco North America verdrongen zich gisteren op de informatiebijeenkomst over de verdediging tegen de machtgreep van grootaandeelhouder Westfield om de microfoon. Sprekers werden veelvuldig geïnterrumpeerd en geïrriteerde aandeelhouders klapten een promotie-video gewoonweg weg.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
RNA-topman Egan.
Ongeveer driehonderd aandeelhouders waren gisteren in de Rotterdamse Doelen bijeen om te horen waarom de top van RNA een beschermingscontructie tegen het 23,9%-belang van het Australische Westfield heeft ingesteld. Door de uitgifte van extra aandelen aan een bevriende stichting probeert deze top de plannen van deze grootaandeelhouder te dwarsbomen. Het streven naar extern management door Westfield zou de kleinere aandeelhouders namelijk kunnen benadelen. Westfield beweert het tegengestelde.

Al enige weken heeft deze ruzie zich over de hoofden van de aandeelhouders afgespeeld. De strijd is tot voor de rechters van de Ondernemingskamer uitgevochten. Deze rechtbank heeft dinsdag een enquête-onderzoek gelast. Voor de aandeelhouders genoeg stof voor vragen.

Op de belangrijkste vraag: met wie zijn we beter af, met Westfield of met de huidige top van RNA, kregen aandeelhouders echter geen duidelijkheid. Er was weliswaar een zware Australische delegatie aanwezig, onder wie Frank Lowy, bestuursvoorzitter van Westfield, maar niet hij, maar zijn advocaat nam het woord.

Westfield weigerde haar plan te presenteren totdat er gesprekken met de top van RNA zijn geweest. Wel zal Westfield op haar beurt binnen twee maanden een informatiebijeekomst geven voor RNA-aandeelhouders om inhoudelijk op het plan in te gaan.

De halfuur durende speech van de Westfield-advocaat (onder meer over corporate governance en garanties tegen belangenverstrengeling) werd onderbroken door een roep om concrete voorstellen. "Als u dat niet doet, dan hebben we hier niets aan. En er zijn nog meer aandeelhouders die ook graag het woord willen."

Ook de presentatie door de Rodamco-top vond af en toe geen genade. Want wat de aandeelhouders vooral wilden, was tijd om vragen stellen. Een video over de opening van de nieuwste shoppingmall duurde de zaal te lang: weggeklapt en uitgezet. RNA-bestuursvoorzitter Gerry Egan werd door de druk vanuit de zaal vervolgens gedwongen zijn presentatie in sneltreinvaart af te handelen. En snel ging het.

Het beeld dat RNA wilde geven was van een goed lopend vastgoedfonds. De cijfers over het eerste halfjaar van 2001 kwamen daarbij goed van pas. Gisterochtend meldde het fonds een stijging van bijna 8% van de nettowinst naar EUR121 miljoen. De stap van extern naar intern management (november 2000) heeft de kosten verlaagd met 48%, terwijl de portfolio bijna is verdubbeld. Dit laatste was een duidelijke boodschap aan de aandeelhouders: het plan van Westfield om het management weer extern te brengen, gaat hen geld kosten.

In afwezigheid van een weerwoord van Westfield zullen aandeelhouders er echter een zware dobber aan hebben om de plannen tegen elkaar af te wegen. Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters: "Ik had graag iets inhoudelijks van Westfield gehoord. Dat verhaal blijft hier nu achterwege."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.