PURMEREND - In de golfwereld is grote beroering ontstaan nu de besprekingen tussen eigenaar Burggolf en de vier golfverenigingen Westerpark Zoetermeer, De Purmer, Vegilinbosschen en De Berendonck zijn gestrand. Boze en teleurgestelde bestuursleden staakten de onderhandelingen met Burggolf-directeur Marcel Welling en liepen met ingehouden woede van de onderhandelingstafel.
|
Henk Heyster. (Foto: frans jongen)
|
Binnen de clubs wordt nu gesproken over "chantage'' en "een complete overval'', maar vooralsnog lijken de leden (meer dan drieduizend golfers) voor een voldongen feit komen te staan.
Volgens de bestuurders van de clubs wil Welling meer invloed op de exploitatie hebben. Hij ziet de verenigingen daarbij als een blok aan zijn been. Hij zou niet meer ín overleg, maar ná overleg alles willen regelen en richt nu op de vier banen vier nieuwe clubs op. De huidige leden kunnen overstappen naar die nieuwe club en lijken weinig keus te hebben.
Sommigen zijn wanhopig op zoek naar een andere vereniging, maar het probleem doet zich voor dat gezien de huidige populariteit van de golfsport de meeste banen in de omgeving vol zitten en lange wachtlijsten hebben. Niet meegaan met de voorstellen van Welling betekent dus in feite niet meer kunnen golfen.
"Ik heb geen leden, alleen maar klanten", zegt Welling op zijn beurt. "Alleen in de golfbaan Purmerend hebben we onlangs zeven miljoen gulden geïnvesteerd. We gaan het hotel verbouwen en moeten geld verdienen. Maar wij van Burggolf zijn niet bezig onze zakken te vullen. Ik wil komen tot een meer gelijkmatige verdeling van de wedstrijdkalender, zodat niet altijd dezelfde leden - zo'n 20 procent - die kalender vult. Dat betekent ook dat er straks minder competitieteams worden ingeschreven.
Voorzitter Van der Lit van De Purmer heeft gezegd dat Burggolf niets met de wedstrijdkalender te maken heeft. Maar zo werkt het niet. Iedere ondernemer moet grip hebben op zijn eigen onderneming. Nieuwe leden kunnen zich een slag in de rondte spelen op een eersteklas golfaccommodatie met 45 holes. En dat kunnen ze voor slechts duizend euro (Hfl.2.200, red.) per jaar. Maar de mensen blijven klagen, vooral de egotrippers achter dat groene bestuurslaken. Het zijn onze machines die er draaien en het is onze infrastructuur".
Intussen treedt de Nederlandse Golf Federatie (NGF) op als bemiddelaar in deze kwestie, maar de bond, pijnlijk getroffen door berichten over vermeende malversaties rond declaratiegedrag van de huidige voorzitter Frans Sevenstern, blinkt in dit opzicht niet uit door daadkracht en zit duidelijk met de zaak in zijn maag. "Het is eigenlijk net als in een huwelijk, waarin je moet geven en nemen", zegt directeur Henk Heyster.
De huidige bestuursleden van de clubs hebben besloten zich voorlopig van commentaar te onthouden. Maar in de wandelgangen is de onrust voelbaar.