AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs beleefde gisteren een licht herstel na het forse verlies van afgelopen maandag. Zwaargewicht Philips was daarbij de belangrijkste stuwende kracht. Aanvankelijk was er zelfs sprake van een aanzienlijke winst van 4%, maar als gevolg van de wispelturige stemming sloot de AEX uiteindelijk 0,33% in de plus, ofwel 1,5 punten winst op 452,43.
Ajax was gisteren één van de grootste verrassingen op de beurs, met een koersstijging van 23,8%.
Hoewel de voetbalclub voor het tweede jaar een negatief resultaat presenteerde (een netto verlies van -8,2 miljoen) kondigde AFC voor het komende jaar een sterke verbetering aan. In het seizoen 2002/2003 voorspelt de sportclub uit de rode cijfers te komen.
Beleggers waren niet onder de indruk van het verlies van 799 miljoen over het derde kwartaal dat Philips gisteren voorbeurs bekendmaakte. Ook de weinig opbeurende vooruitzichten voor het vierde kwartaal (een nettoverlies van 200 tot 250 miljoen) bleken op de beurs allesbehalve een afschrikwekkend effect te hebben.
Slechts de versnelde reorganisatie die het elektronicaconcern zegt te gaan doorvoeren, oplopende orders in de chipindustrie en afnemende verliezen op de mobiele telefoons waren lichtpuntjes waar beleggers op koersten. Bovendien had het aandeel in de dag voorafgaand aan de bekendmaking van de kwartaalcijfers al 8% van zijn waarde moeten inleveren. Philips sloot de dag 5% hoger op 24,35.
ING krabbelde gisteren iets op na het enorme pak slag dat het maandag had gekregen als gevolg van een volstrekt onverwachte winstwaarschuwing.
De bankverzekeraar kon driekwart procent bijtellen op 26,80. Effectenbank Stroeve zegt twijfels te hebben over het managementinformatiesysteem van ING, aangezien het maar liefst een maand duurde voordat de concerntop blijkbaar doordrongen was van de werkelijke schadelast als gevolg van de aanslagen. Stroeve noemt het daarentegen positief dat ING zich nu terugtrekt uit het herverzekeren van collectieve ongevallenverzekeringen. Ook applaudisseert Stroeve bij de verdere kostenbesparingen bij corporatie en investeert banking. De effectenbank handhaaft het koopadvies voor ING.
De TPG maakte een duikeling van ruim 6% naar 20,70. Analisten konden hiervoor geen andere aanleiding bedenken dan een mogelijke reactie op de toenemende hoeveelheid brieven waarin poeder met miltvuurbacteriën verpakt zou zitten en de angstgolf die daar het gevolg van is.
Winstnemingen van beleggers bij de voedingsconcerns speelde de beurs gisteren enigszins parten. Numico moest 4,2% inleveren op 25,65. Unilever verloor 2,4% op 57,50. De opening van Wall Street zorgde echter voor de grootste terugval.
"Het is nog steeds Amerika dat de kar trekt", zegt een handelaar. "Een aantal grote concerns komt deze week met nieuwe resultaten en daar is men niet helemaal gerust op. Zoiets heeft meteen gevolgen voor de Amsterdamse beurs." Volgens een andere beursman is de wispelturige reactie van de beurs toe te schrijven aan de uiteenlopende resultaten die bedrijven momenteel bekendmaken. "Momenteel wordt
bij slechte resultaten in eerste instantie sterk negatief gereageerd, om vervolgens bij nadere bestudering van de cijfers een enkel lichtpuntje te ontdekken, zodat de vraag naar het aandeel vervolgens weer kan stijgen."
Uitgever VNU kondigde gisteren aan 200 tot 225 arbeidsplaatsen te willen schrappen bij de divisie VNU Business Media Europe.
Als gevolg daarvan zullen er 35 arbeidsplaatsen verdwijnen bij VNU Business Publications in Haarlem. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. De uitgever sloot 2,9% hoger op 30,06.
Het aandeel van Buhrmann eindigde 2% lager op 7,30. Het Franse Guilbert gaat de Nederlandse activiteiten van Burhmann-dochter Corporate Express overnemen. Buhrmann was hiertoe door de Europese Commissie 'veroordeeld' na de overname van Samas omdat het anders in deze markt een al te dominante marktpositie zou krijgen.