AMSTERDAM - De slechte prestaties van de voetbalclub en hoge lonen hebben het bedrijf Ajax diep in de rode cijfers gedrukt. Ajax worstelt nog altijd met te hoge bedrijfslasten. Gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers bleken de lonen en salarissen, verantwoordelijk voor de helft van de totale bedrijfslasten, met 2,4 miljoen te zijn gestegen tot 30 miljoen. De spelersgroep en de technische staf groeide met 13 mensen.
Dat alles staat haaks op de eerder aangekondigde maatregelen om de stijgende bedrijfslasten in te dammen. Eén van de voornemens was om minder vacatures op te vullen en het aantal contractspelers terug te dringen. Op dit moment heeft de club 58 contractspelers, waarvan 13 spelers zijn verhuurd. "Namen zal ik niet noemen, maar het is bekend dat een aantal daarvan weg mag", zo stelde financieel directeur Jeroen Slop. Voor het tweede opeenvolgende jaar dook de enige beursgenoteerde voetbalclub in Nederland in de rode cijfers. Nu kwam het verlies uit op 8,2 miljoen, dat was slechts 0,4 miljoen minder dan vorig jaar.
"Een teleurstellend, maar weinig verrassend resultaat", zo stelde algemeen directeur Arie van Eijden. Tijdens de toelichting op de halfjaarcijfers eind maart werd al duidelijk dat het bedrijf op een slecht resultaat afkoerste.
De totale omzet steeg het afgelopen jaar met 7,4% tot 49,5 miljoen. De omzet uit voetbalactiviteiten steeg met 3,6% licht. Door het zeer povere voetbal dat Ajax in Europees verband liet zien vielen de inkomsten uit de exploitatie van tv-rechten tegen. De voetballers strandden al na twee rondes in de Uefa Cup en speelden bovendien de thuiswedstrijden tegen weinig interessante tegenstanders.
Ajax bleek het afgelopen jaar ook bij veel teleurgestelde voetbalsupporters te hebben afgedaan. De inkomsten uit het gebruik van het Ajax-logo en de verkoop van shirts, vaantjes en sjaaltjes liepen althans met ruim 1 miljoen terug. Daartegenover stonden hogere inkomsten uit sponsoring dankzij nieuwe contracten met ABN Amro, Siemens, Grolsch en Kellogs. Ook het uitbreiden van de skyroom en lounges bracht meer geld in het laatje.
De verkoop van spelers als Dani en Gronkjaer (+11 miljoen) woog niet op tegen de totale afschrijving van 15 miljoen op de spelersgroep.
Dit jaar ziet het er allemaal beter uit. Door een goede start van de huidige competitie - Ajax is koploper in de eredivisie - zijn de verwachtingen rooskleuriger. Van Eijden denkt dat hogere televisie- en internetopbrengsten en kostenbeheersing zullen zorgen voor een sterke verbetering van het operationele resultaat. Het seizoen 2002/2003 moet het operationeel resultaat op break-even uitkomen. "Daarbij gaan we er van uit dat we twee rondes in de Uefa-Cup halen. Wordt het Champions League dan halen we een positief resultaat", aldus Van Eijden.