VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASML snijdt nog meer in het personeelsbestand dan het drie maanden geleden nog van plan was. De negatieve gang van zaken bij het eerder dit jaar verworven Amerikaanse Silicon Valley lijkt de reden voor de maatregel.
Wereldwijd zullen er bij ASML 1400 banen verdwijnen. Die komen boven op de 600 arbeidsplaatsen die de onderneming in juli al wilde schrappen. In totaal raakt daarmee 23% van het werknemersbestand van ASML zijn baan kwijt.
Door de ingrepen zakt het aantal medewerkers in de loop van de eerste helft van volgend jaar naar circa 6600. ASML opereert in een beroerde markt. De Veldhovenaren zijn afhankelijk van belangrijke chipproducenten zoals Intel, Philips en Infineon. Maar door de terugval in afzet van mobiele telefoons en pc's hebben die concerns juist hun productie teruggeschroefd.
Volgens een woordvoerder van ASML zijn de marktomstandigheden voor het Brabantse bedrijf echter de afgelopen drie maanden niet verslechterd. "Wel houdt de malaise in de halfgeleiderindustrie aan." In de komende vier kwartalen voorziet ASML in ieder geval nog geen 'upturn', zoals de zegsman het uitdrukt. Of er dan een 'downturn' in aantocht is? Daarop durft hij niet te speculeren. "Dat zijn bovendien vragen die analisten moeten stellen", vindt hij.
Het aantal afbestellingen van ASML-machines is in ieder geval niet alarmerend toegenomen de afgelopen drie maanden, vindt de woordvoerder. "We zijn niet geconfronteerd met een belangrijke afname van orders."
ASML maakt van de gelegenheid gebruik om de integratie van het eerder dit jaar overgenomen Amerikaanse bedrijf Silicon Valley Group (SVG) te versnellen. De activiteiten zullen per divisie worden gebundeld. In het tweede kwartaal van volgend jaar moet de operatie zijn afgerond.
"Het heeft er alle schijn van dat ASML met SVG een kat in de zak heeft gekocht", aldus een analist in een reactie. "Het is daarom goed dat ze versneld ingrijpen en eenzelfde structuur als in Nederland door gaan voeren bij hun Amerikaans dochterbedrijf. Dat zal resultatenontwikkeling ten goede komen", zo voorziet hij.
Bestuurder Tjeu Litjens van vakbond De Unie vraagt zich eveneens af of ASML zich niet verslikt heeft in de overname van SVG. "Het lijkt wel of er rotte appels uit de SVG-mand zijn gerold", aldus de bondsbestuurder in een verklaring. Hij schat de situatie bij ASML in als "ernstig". De bestuurder hoopt echter dat de sanering niet ten koste gaat van de onderzoeksafdeling in Veldhoven.
Ook zal ASML afschrijven op de oude voorraden. Het aanhouden van die voorraden kost het bedrijf geld. Analisten verwachten dat de machines de schroot op gaan of tegen dumpprijzen worden verkocht. "Dat is niet ongebruikelijk. Dit zie je vaker", aldus een analist van Van der Hoop Effektenbank.
Voor de hele operatie neemt het Veldhovense bedrijf een last van 370 tot 430 miljoen. De uiteindelijke hoogte zal voornamelijk worden bepaald door de kosten die de voorraden nog met zich meebrengen.
Op de vraag waarom deze maatregelen niet drie maanden geleden zijn genomen, gaf McGuire geen antwoord. Toen gaf bestuursvoorzitter Doug Dunn al aan dat de kosten substantieel en agressief verlaagd moesten worden.