De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  EU treedt strenger op
tegen terreur-geld

Van onze correspondent

   
 

LUXEMBURG - De Europese ministers van Financiën en Justitie zijn het gisteren in Luxemburg eens geworden over een reeks maatregelen om terroristische en andere criminele geldstromen beter aan te pakken. Er wordt strenger opgetreden tegen witwassen. Verder gaan de EU-lidstaten actiever financiële gegevens uitwisselen van personen of bedrijven tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt.

De meldingsplicht van verdachte (witwas)transacties wordt uitgebreid van de banken naar accountants, notarissen, casino's, makelaars, antiquairs en advocaten, kortom iedereen die met grote sommen geld in aanraking kan komen. Bovendien worden de Europese regels verbreed van drugsgeld naar alle soorten van criminele geldstromen.

Vooral over de meldingsplicht van advocaten is maandenlang touw getrokken met het europarlement. Het parlement wilde niet dat advocaten verplicht worden witwaspraktijken te melden over een cliënt als ze die in een strafzaak vertegenwoordigen, maar alleen als ze een klant juridisch advies verstrekken.

Minister Zalm (Financiën) zei gisteren in Luxemburg na afloop van een vergadering met zijn Europese collega's dat dat laatste twistpunt nu is opgeruimd. De EU-lidstaten krijgen de vrijheid om zelf te beslissen in hoeverre advocaten uit de school moeten klappen als ze een cliënt voor de rechtbank vertegenwoordigen. De meldingsplicht geldt wel altijd als de advocaat alleen advies geeft.

Wat Nederland betreft kiest Zalm ervoor dat advocaten niet in conflict mogen komen met hun verschoningsrecht. Ze hoeven dus niet te klikken over hun cliënten in een proces. "Een advocaat kan nooit worden gedwongen tegen het belang van zijn cliënt te handelen", meent de bewindsman. Het akkoord is formeel nog niet helemaal rond, maar volgens Zalm kan er nu geen kink meer in de kabel komen.

De ministers van Justitie bereikten gisteren overeenstemming over het uitwisselen van financiële gegevens waar een luchtje aan zit, bijvoorbeeld zoals die worden verkregen via de Meldingsplicht Ongebruikelijke Transacties (MOT). Voorwaarde is wel dat er tegen de betrokkene een strafrechtelijk onderzoek loopt. "Er moet een vermoeden zijn van een strafbaar feit", aldus de Nederlandse minister van Justitie, Korthals. Dit betekent volgens Korthals, dat administratiefrechtelijke vergrijpen zoals belastingontduiking, niet onder de nieuwe richtlijn vallen.

De bewindslieden bevestigden daarmee een afspraak die vorig jaar al was gemaakt, maar nog niet formeel ondertekend. Ook voor het overige behelsde de vergadering vooral het onderstrepen van eerder genomen besluiten. "Het is soms goed om bij elkaar te komen en dingen eensgezind te bevestigen", aldus Korthals.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.