|
(Foto: REUTERS)
|
NEW YORK - De anti-terreuroorlog in Afghanistan is een nieuwe fase ingegaan nu de Amerikaanse strijdkrachten voor het eerst zwaar bewapende commandovliegtuigen hebben ingezet voor het bestoken van Taliban-troepen. Konvooien, installaties en stellingen van de machthebbers die topterrorist Osama bin Laden beschermen zijn aangevallen door twee AC-130 gepantserde vliegtuigen van de Air Force Special Operations. Dit heeft het Pentagon gisteravond bekendgemaakt.
Verwoestend
De laag overvliegende toestellen zijn voorzien van computergestuurde wapens, waaronder 105mm-precisiekanonnen en machinegeweren die 2500 rondes per minuut afvuren.
VS-militairen noemen de met verwoestende kracht opererende AC-130 ook wel 'Puff the Magic Dragon'. De toestellen worden doorgaans ingezet ter ondersteuning van commando-acties door gespecialiseerde grondtroepen.
Op de tiende dag van de luchtaanvallen werd de zuidelijke stad Kandahar, de machtszetel van de Taliban, hevig onder vuur genomen. Volgens bronnen bij het Pentagon is het offensief van de Special Forces met name gericht tegen de elite-eenheden van 'Brigade 55'.
Deze Taliban-troepen zouden belast zijn met de beveiliging van Bin Laden, het brein achter de terreuraanslagen in de VS waarbij vorige maand meer dan 5.000 doden vielen. Informatie van inlichtingendiensten zou erop wijzen dat Bin Laden zich mogelijk in de nabijheid van Brigade 55 in Kandahar bevindt.
Kaboel
Ook is gisteren opnieuw de luchthaven bij Kaboel gebombardeerd alsmede militaire bases bij de hoofdstad. Verder lag de noordelijke stad Mazar-e-Sharif in de vuurlinie.
Een uit koers geraakte bom zou een complex van het Rode Kruis in Kaboel hebben getroffen. Daarbij is naar verluidt een gewonde gevallen, terwijl een opslagplaats voor hulpgoederen gedeeltelijk zou zijn verwoest. Bij de bombardementen van maandag de zwaarste aanvalsgolf tot nog toe zijn meer dan 100 vliegtuigen ingezet, aldus het Pentagon.
De Democratische senator en voormalig kandidaat voor het vice-presidentschap Joe Lieberman heeft het Witte Huis opgeroepen om de oorlog tegen terreur uit te breiden door het regime van de Iraakse dictator Saddam Hoessein ten val te brengen.
Bedreiging
Lieberman wil om te beginnen de oppositiegroepen in Irak van wapens en geld voorzien; later zou de VS ook militair in actie moeten komen tegen Bagdad dat wordt verdacht van steunverlening aan het terrorisme. "Zolang Saddam er is, zal Irak een bedreiging zijn", aldus Lieberman.
De Amerikaanse Justitie blijft het volk ondertussen waarschuwen voor mogelijke nieuwe aanslagen. Het vorige week uitgevaardigde terreuralarm is volgens de FBI nog steeds van kracht. De politie in New York staat op scherp, omdat vandaag de vonnissen worden geveld tegen vier volgelingen van Bin Laden die betrokken waren bij de bomaanslagen in 1998 op twee VS-ambassades in Afrika. |