DEN HAAG - De PvdA kraakt de plannen van de VVD om burgers na de volgende Tweede-Kamerverkiezingen een torenhoge lastenverlichting van ruim 9 miljard in het vooruitzicht te stellen. PvdA-leider Melkert vreest dat vooral de mensen met hogere inkomens profiteren van de voorgestelde belastingverlagingen waaronder de afschaffing de onroerendezaakbelasting (ozb). Volgens de sociaal-democraat komt er te weinig geld op tafel dat nodig is voor de lagere inkomens als er een nieuw zorgstelsel wordt ingevoerd.
De PvdA, die verrast werd door het voorstel van de liberalen om de onroerendezaakbelasting af te schaffen, wordt gesteund door GroenLinks en D66. Volgens D66'er De Graaf denkt de VVD alleen maar aan de hoge inkomens en schiet de partij "maatschappelijk" te kort.
De afschaffing van de ozb (5,5 miljard gulden) wordt bepleit in het verkiezingsprogramma Ruimte, respect & vooruitgang, dat is gemaakt onder leiding van Robeco-topman Korteweg. Ook wordt in het program de arbeidskorting verhoogd met 340 (2 miljard), het hoogste belastingtarief van 52 naar 49% verlaagd (900 miljoen), wordt de ww-premie verlaagd (1,7 miljard) en wordt voorgesteld om het tarief in de eerste belastingschijf te verlagen (3 miljard).
Daartegenover staat dat de liberalen het spaarloon (1,65 miljard), de belastingkorting voor werkgevers die langdurig werklozen in dienst nemen (2,1 miljard), de basisaftrek lijfrente (600 miljoen) en een aantal aftrekposten willen schrappen.
De VVD investeert 8,5 miljard gulden extra in onder meer het onderwijs, de veiligheid, wegen en openbaar vervoer en de zorg. Ten opzichte van PvdA en D66 blijven de impulsen voor zorg en onderwijs echter duidelijk achter. "De VVD komt niet met oplossingen voor de wachtlijsten in de zorg of de problemen in het onderwijs", aldus het CDA.
De liberalen wijzen inkomensafhankelijke premies in het nieuwe zorgstelsel af. Verzekeraars, die een nominale premie in rekening brengen, krijgen een acceptatieplicht.
VVD-leider Dijkstal hamerde erop dat de Zalmnorm, de strikte scheiding tussen overheidsuitgaven en inkomsten, ook in het volgende kabinet moet worden gehandhaafd. Voor de VVD-voorman is een derde paars kabinet niet meer vanzelfsprekend. "Deze coalitie is voor ons niet heilig", aldus Dijkstal, die uitsloot dat de VVD met GroenLinks in een kabinet gaat zitten.
De liberalen willen tot grote woede van de PvdA met harde maatregelen ingrijpen in de wao. De ingrepen in de wao, die alleen gelden voor nieuwe gevallen, kunnen het aantal arbeidsongeschikten met 300.000 terugbrengen. Alleen werknemers die gedurende een flink aantal jaren hebben gewerkt, komen volgens de VVD in aanmerking voor een uitkering. "Het is niet meer dan billijk dat er eerst een redelijke bijdrage aan de wao wordt geleverd, voordat langdurige wao-rechten ontstaan", aldus de VVD. Volgens de PvdA is het met de liberale plannen "onzeker wie in de toekomst nog op wao kan rekenen".
Mensen die minder dan 50% arbeidsongeschikt zijn verklaard, komen in een ww-uitkering en later in de bijstand terecht. VVD-leider Dijkstal haalde op zijn beurt hard uit naar de PvdA, die volgens hem niets wil doen aan het miljoen wao'ers in ons land.
Veiligheid is een ander belangrijk punt van het VVD-program. Ook wil de partij af van ministers zonder portefeuille. Ze zien niets in het ministerschap van Grote Stedenbeleid (D66'er Van Boxtel). Verder moet een staatssecretaris in plaats van een minister (PvdA'ster Herfkens) zich bezighouden met Ontwikkelingssamenwerking.
De VVD wil verder gouden handdrukken tegengaan, het aantal Melkertbanen niet meer verhogen, mogelijk een visumplicht invoeren voor Antilliaanse jongeren, ambtenaren harder laten werken en bezuinigen op externe adviseurs van de overheid.