De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Duikvrienden vissen
Franse torpedo op

door Hens Schonewille

   
 

IJMUIDEN - De 41-jarige Ton van der Sluis uit Haarlem en Hans van Leeuwen (58) uit Amsterdam hebben onlangs op de Noordzee het prototype van een Franse torpedo opgevist. Inmiddels heeft het duo na spannende onderhandelingen met de fabrikant 17.500 gulden vindersloon gekregen.

Ton en Hans zijn enthousiaste duikers en gaan regelmatig met hun sloep de Noordzee op om daar naar wrakken af te dalen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Duiker Hans van Leeuwen showt zijn torpedo. (Foto: van leeuwen/vd sluijs)
Zo ook op 29 juli, toen ze bij Callantsoog wilden duiken. De dag kreeg echter een onverwachte wending toen ze opeens een rood geschilderde en van sonar voorziene torpedo zagen drijven. Ton van der Sluis: "Het apparaat had een doorsnede van 155 mm en een rubber kop. Er zaten vinnen aan en het had een schroef. Eerst heb ik de kustwacht en daarna de Koninklijke Marine opgeroepen. De laatste vertelde dat het ging om een Frans product en ze meenden dat we hem maar bij het chemisch afval moesten zetten."

De beide duikvrienden lieten zich daardoor echter niet uit het veld slaan. Ze haalden het bijna twee meter lange gevaarte binnenboord en namen het mee naar huis. Wat zoeken op het internet bracht ze bij het project Mauve Sumare van de Franse wapen- en elektronicafabrikant Thomson.

Van der Sluis: "We stuurden ze een e-mail en kregen direct een bericht terug. Al snel bleek dat het ging om een peperduur prototype dat enkele weken eerder door de Belgische marine was getest en dat sindsdien werd vermist. We hebben een beroep gedaan op onze rechtsbijstandsverzekering en kregen hulp van een jurist bij de onderhandelingen die volgden."

jongensboek

Van der Sluis noemt het vervolg net een jongensboek. "Het was spannend. We eisten vindersloon en op een gegeven moment waren we zelfs bang dat de Fransen de torpedo zonder een cent te betalen in beslag kwamen nemen. We hebben hem toen verstopt. Ze wilden ook eerst de data aftappen, maar dat hebben we geweigerd. Uiteindelijk kwam de ontwerper van de torpedo zelf kijken. We zagen zijn ogen glimmen, toen hij zijn vinding herkende." Uiteindelijk kreeg het Nederlandse duo een vergoeding en werd de torpedo teruggevlogen naar Frankrijk.

Officieel gaat het om een apparaat dat geheel zelfstandig kan opereren na vooraf te zijn geprogrammeerd. Het zou kunnen worden gebruikt voor steeds terugkerend milieuonderzoek op zee of het registreren van bodemveranderingen onder water. Van Leeuwen en Van der Sluis kunnen zich echter ook andere en heel wat minder vreedzame toepassingen voorstellen. "Volgens ons is het een geheim wapen. Zo'n geprogrammeerde torpedo zou bijvoorbeeld in een havenmond kunnen worden gelegd om daar als een sluipmoordenaar te wachten tot een bepaald schip voorbijkomt. De reputatie van de fabrikant zegt ons wat dat betreft genoeg", aldus Van der Sluis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.