AMSTERDAM - De kans dat een Nederlandse vrouw in het huwelijksbootje stapt, is fors afgenomen. Rond 1970 trouwden nog zo'n negen van de tien vrouwen; in 2000 ligt in ons land de kans voor een dame om te trouwen op nog geen 75 procent.
Bovendien ligt de gemiddelde leeftijd van de bruid aanzienlijk hoger. Dertig jaar geleden was de vrouw bij haar eerste huwelijk zo'n 23 jaar; nu is dat 28 jaar.
Het CBS heeft berekend dat 'laat trouwen' in de praktijk betekent dat vrouwen sneller een kind krijgen. "Jonge bruiden maken niet meer zo'n haast met het moederschap. Vroeger kregen vrouwen van begin twintig jaar ongeveer twee jaar na de huwelijksdatum hun eerste kind. Nu komt de baby pas na vier jaar."
Op latere leeftijd liggen de zaken anders. Bruiden van dertig baren binnen twee jaar na het huwelijk het eerste kind; zijn ze de 35 jaar gepasseerd, dan is dat zelfs binnen anderhalf jaar.
Het huwelijk is, volgens het CBS, nog steeds de relatievorm waarin de meeste paren kinderen krijgen, ondanks de sterke opkomst van het ongehuwd samenwonen op jongere leeftijd. Vorig jaar werd tweederde van alle eerste kinderen binnen het huwelijk geboren; in 1970 was dat nog bijna honderd procent.