AMSTERDAM - ING Groep heeft beleggers gisteren teleurgesteld door de winstverwachting voor heel 2001 sterk te verlagen. Er was weliswaar algemeen op gerekend dat de bankverzekeraar na de terroristische aanslagen in de VS met een winstwaarschuwing zou komen. Maar dat ING de prognose voor de winstgroei van 'tenminste 17%' naar 'circa 5%' heeft bijgesteld, is bij velen rouw op het dak gevallen.
ING werd gisteren dan ook massaal in de verkoop gedaan op de Amsterdamse effectenbeurs. Het aandeel sloot 14,9% lager op EUR26,60. Tijdens de handel tikte het een laagste punt van EUR25,80 aan.
Analist Renate Brands (Friesland Bank Securities) had niet verwacht dat ING de winstverwachting zó ver naar beneden zou moeten bijstellen. "Iedereen rekende er wel op dat ING met een winstwaarschuwing zou komen. Bestuursvoorzitter Kist gaf namelijk vorige maand aan dat de winstverwachting zou worden herzien. Toch had ik gehoopt dat ING zou vasthouden aan een winstgroei van minimaal 10%. Dat het nu verlaagd is naar circa 5% geeft aan dat er meer aan de hand is dan de nasleep van de gebeurtenissen in de VS. Want dat krijgt wel erg veel aandacht."
Analist Bart van der Feen de Lille (Rabo Securities) vindt het een kwalijke zaak dat ING er nu pas achterkomt dat dochteronderneming Reliastar wordt geconfronteerd met schadeclaims die kunnen oplopen tot een verlies van EUR600 miljoen. "Bij de acquisitie van Reliastar zijn er door ING blunders begaan. Dat mag je toch wel stellen als je niet helemaal weet wat er in de boeken staat, en pas na weken kunt aangeven dat de schade op het elfvoudige van de eerder genoemde EUR50 miljoen zal uitkomen. Concurrenten van ING konden na een paar dagen al melden hoe hoog de schade precies zou zijn."
Toch wordt de winstwaarschuwing van ING niet alleen veroorzaakt door de terroristische aanslagen in de VS. "Het investeringsklimaat is over de hele linie verslechterd", aldus Van der Feen de Lille.
De Rabo-analist blijft niettemin op de middellange termijn positief over ING. "Als de markt weer aantrekt, moet ING al in de tweede helft van volgend jaar weer een dubbelcijferige winstgroei kunnen behalen. ING is namelijk ook druk bezig om de kosten verder omlaag te brengen. Het lukt vaak niet om in het eerste jaar daarvan al de resultaten te laten zien. Maar in het tweede jaar moet het mogelijk zijn om daarvan de vruchten te plukken."