De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 oktober 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Winst ING fors onderuit na
aanslagen en groeidip in VS

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - ING Groep verraste gisteren met een forse neerwaarste bijstelling van de nettowinst over dit jaar. Die zal circa EUR500 miljoen lager uitpakken dan verwacht, voornamelijk als gevolg van de economische tegenwind.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
ReliaStar blijkt voor honderden miljoenen aansprakelijk voor de aanslag op het WTC. (Foto: REUTERS)
Bovendien is ING overrompeld door de hoogte van de claims op de deurmat van verzekeringsdochter ReliaStar als gevolg van de terreuractie in New York. Deze claims blijken nu nauwelijks gedekt.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus roemde ING-bestuurvoorzitter Ewald Kist nog de diversiteit van de bankverzekeraar. De verzekeringsactiviteiten compenseerden de tegenvallers die banken door de inzakkende aandelenmarkten voor de kiezen kregen. Voor ING "regent het niet overal tegelijk", stelde Kist dan ook.

Juist bij de verzekeringsactiviteiten krijgt ING echter nu een stortbui over zich heen. Kort na de aanslagen schatte de bankverzekeraar de schade hiervan nog op EUR50 miljoen voor belastingen. Gisteren meldde ING echter dat dochterbedrijf ReliaStar (overgenomen in 2000) rekent op EUR600 miljoen aan extra claims. Claims die voortvloeien uit collectieve ongevallenverzekeringen van bedrijven die op de bovenste etages van het World Trade Center waren gevestigd. Opmerkelijk veel van deze contracten blijken nu bij ReliaStar te zijn herverzekerd.

ReliaStar heeft op haar beurt EUR100 miljoen van het bedrag verzekerd bij andere verzekeraars. De rest moet echter uit eigen middelen komen. Financieel directeur van ING Groep, Cees Maas, wist gisteren op een conference call voor analisten geen verklaring voor de lage dekking van het risico te geven. "Het risico is hoger dan dat we bij de aankoop van ReliaStar hebben ingeschat. Alles boven EUR100 miljoen is nu voor ons eigen risico."

Bij het boekenonderzoek bij de aankoop van ReliaStar zijn volgens Maas geen fouten begaan. "We hebben onze portfolio met 2000 scenario's doorgerekend. Maar niet met deze mogelijkheid. Moeilijk vooraf te zien dat zo'n gebeurtenis plaats zou vinden. We zijn bijvoorbeeld wel ingedekt tegen natuurlijke rampen als aardbevingen. Maar dit."

Voor de afdekking van de claims heeft ING nu bij ReliaStar een catastrofevoorziening genomen van $275 miljoen. Na belastingen komt dat neer op circa EUR200 miljoen, aldus Maas. Bovendien wordt op de verlies en winst rekening een verlies genomen van EUR100 miljoen. Of niet het hele bedrag als verlies geboekt zou moeten worden, wilde een analist weten? Maas: "Nee. Dit is geen boekhoudtruc. Dit is volledig in lijn met de boekhoudprincipes van ING Groep. Hoe je het ook wend of keert, dit is een klap van EUR300 miljoen voor de aandeelhouders: EUR100 miljoen via de verlies en winstrekening en circa EUR200 vanwege de voorziening."

Behalve de EUR100 miljoen die er als gevolg van de claims op de nettowinst drukt, merkt het concern nu ook de economische tegenwind. Risicokosten stijgen en verkopen in de sfeer van beleggingsverzekeringen en vermogensbeheer vallen tegen. Dit hakt met nog eens EUR400 miljoen in de nettowinst die hierdoor per aandeel niet met de verwachtte 17% zal groeien, maar met ongeveer 5%. Als het economisch klimaat tenminste niet verder verslechtert, laat ING weten.

De koers van ING ging gisteren met bijna 15% onderuit. Maas wilde hierover niets zeggen, behalve: "De koersval is groter dan wat je op grond van het economisch effect mag verwachten."

De malaise op de aandelenmarkten dwingt ING volgens Maas tot het nemen van verdere maatregelen. Verdere kostenreducties zijn onvermijdelijk." De directeur verwijst daarbij naar corporate en investmentbanking waar behalve de eerder aangekondige 2000 arbedisplaatsten, nog eens 200 extra zullen verdwijnen. Eind dit jaar zullen er bij ING nog 7.400 mensen in corporate en investment banking werken.

Maas verwacht ten slotte niet dat de schade voor ReliaStar niet nog boven de EUR600 miljoen zal uitstijgen. "Daarom duurde het vier weken voordat we met dit nieuws kwamen: we wilden zeker zijn. Nu durven we te zeggen: dit was het." De financieel directeur gaf echter tegelijk aan dat claims kunnen uitmonden in jarenlange juridische procedures. "Maar EUR600 miljoen is onze beste inschatting."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 oktober 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.