MAZAR-E-SHARIF - Volgens een vertegenwoordiger van het Afghaanse verzet hebben bijna 4.000 Talibanstrijders zich overgegeven aan de Noordelijke Alliantie. De Taliban ontkenden dit evenwel.
De Taliban-commandant om wiens troepen het zou gaan, Kori Khaidullo, had lang niet zoveel soldaten onder zijn hoede, meldde Qudratullah Jamal, die minister van informatie is in de Talibanregering.
Ook meldde de alliantie terreinwinst te hebben geboekt in de buurt van Mazar-e-Sharif. Het leger van de anti-Talibancoalitie zou de luchthaven van de noordelijke stad tot op vijf kilometer zijn genaderd.
Daaraan zouden zware gevechten met het Talibanleger vooraf zijn gegaan.
|
Leden van de Afghaanse oppositie, de Noordelijke Alliantie, genieten van een rustpauze in de gevechten bij het dorp Chahrak, zo'n 30 kilometer van de hoofdstad Kaboel. (Foto: EPA)
|
Mazar-e-Sharif is de grootste stad in het noorden van Afghanistan. Sinds 1998 hebben de Taliban de stad in handen. De fundamentalisten besturen de stad met harde hand, net als de overige delen van Afghanistan waar ze het voor het zeggen hebben.
Het verzet tegen de Taliban heeft de rond Mazar-e-Sharif gelegen districten Marol en Shadian veroverd, zei alliantiewoordvoerder Mohammed Ashraf in Islamabad gisteren. Hij zei dat 400 Taliban-strijders zich hebben overgegeven.
Abdul Vadud, de militaire zaakgelastigde van de diplomatieke vertegenwoordiging van de Afghaanse alliantie in de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe, meldde gisteren dat bijna 4.000 Taliban-strijders zich zondag overgaven aan generaal Ato Mukhammad van de Noordelijke Alliantie.
De Verenigde Staten bombarderen Afghanistan behalve met voedsel en bommen, die gisteren weer met grote hoeveelheden op met name de hoofstad Kaboel werden afgeworpen, nu ook met pamfletten. Washington hoopt zo in het land steun te krijgen voor zijn antiterrorismecampagne. "Wij proberen het Afghaanse volk duidelijk te maken dat wij hen steunen en dat wij eraan werken hen te bevrijden van de Taliban en hun buitenlandse terroristische bondgenoten", aldus de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld.
(AP/Reuters)