RAMALLAH - Bijna negentig procent van de Palestijnen vindt dat de VS niet het recht hebben Afghanistan aan te vallen. Iets meer dan een kwart van de Palestijnen noemt de luchtaanvallen in overeenstemming met de wetten van de islam, maar veel meer (64%) vinden het tegenovergestelde. Dat blijkt uit een onderzoek van de Palestijnse Bir Zeit universiteit.
vooral een territoriaal conflict was in plaats van een religieuze vete, wordt door de uitspraken van Bin Laden ondermijnd. Volgens Hisham Ahmad, een professor politieke wetenschappen aan de Bir Zeit universiteit, is het zonneklaar dat de islam aan invloed wint in de Palestijnse gemeenschap. Hij had daar al eerder op gewezen in boeken die de opkomst van de militante Hamas-beweging en de Islamitische Jihad bestudeerden. Het is een trend die al werd ingezet bij de eerste intifada in 1987.
"Vóór die tijd had je ook wel moslimfundamentalisme, maar men hield zich toen vooral met theologische kwesties bezig. Pas in de eerste intifada richtte men politieke partijen en een militaire vleugel op.
Jihad en Hamas hebben uitstekend gebruik gemaakt van het politieke vacuüm dat in de Palestijnse gebieden is ontstaan. Vergeet niet dat beide groepen ook veel sociaal werk doen en scholen onder hun beheer hebben. Zaken waar het Palestijnse bestuur tekort is geschoten. De Israëlische onderdrukking heeft tot een enorme verpaupering geleid. Voor kinderen die zonder uitzicht opgroeien in een vluchtelingenkamp zijn er twee uitwegen: je wordt een gangster of een fundamentalist." De plotselinge belangstelling van Bin Laden voor de Palestijnse zaak - in geen van de interviews die hij de afgelopen zeven jaar gaf kwam het woord 'Palestina' voor - is door het Palestijnse leiderschap met afgrijzen ontvangen.
Ahmad zegt dat Bin Laden de Palestijnen eenvoudig misbruikt om zijn politieke doelen, de omverwerping van Arabische regimes als dat in Saoedi-Arabië, te bereiken. "Wij kijken daar doorheen, maar voor de zo murw geslagen massa is het een sprankje hoop. Eindelijk weer eens iemand die het voor hen opneemt."
Professor Ahmad heeft jaren in de VS gestudeerd en er lesgegeven. Volgens hem begrijpen de Amerikanen de mentaliteit van de fundamentalisten niet. "Hoe harder je probeert hen te vermorzelen, hoe fanatieker ze zullen worden." Ahmad denkt dat het beter is de oorzaken achter het succes van de fundamentalisten - de armoede, de corruptie, de Israëlische bezetting - aan te pakken dan hen met de botte bijl te lijf te gaan.
De wetenschapper meent dat niet onderschat moet worden hoe de Palestijnse zaak leeft onder de Arabische bevolking. "Het leiderschap interesseert zich niet voor de Palestijnen, maar de straat voelt zich vernederd. De Palestijnse kwestie is het enige punt dat de Arabieren nog verenigt".