NEW YORK - De VS-strijdkrachten hebben gisteren de tot nog toe zwaarste luchtaanvallen bij daglicht uitgevoerd op Afghanistan. Op de negende dag van de oorlog tegen het terreurleger van Osama bin Laden en het Taliban-regime lag vooral de hoofdstad Kaboel in de vuurlinie.
Achter de schermen in Washington ontstaat frustratie omdat Bin Laden en zijn terreurorganisatie nog niet zijn uitgeschakeld.
Een vierde Amerikaanse vliegdekschip is intussen op slagkracht aanwezig in de regio. Volgens minister van Defensie, Donald Rumsfeld, bezitten de Taliban-manschappen vliegtuigen en helikopters die nog niet zijn geraakt. Rumsfeld verklaarde dat er dagelijks nieuwe doelwitten worden vastgesteld. Sinds eind vorige week worden troepenconcentraties van de Taliban bij voortduring bestookt, aldus de minister.
Bij de laatste aanvalsgolven zijn 60 vliegtuigen ingezet, waaronder B1 en B52 bommenwerpers. De strijdmacht heeft onder meer een terreurkamp vernietigd waar Bin Laden verbleef toen hij in 1996 in Afghanistan arriveerde. Groot-Brittannië zei gisteren dat in de eerste week van de geallieerde aanvallen zo'n 60 doelwitten zijn getroffen.
Achter de schermen heerst in het Pentagon naar verluidt een gespannen sfeer tussen de politieke leiders en de militaire plannenmakers. Er is sprake van toenemende frustratie omdat na een week van bombardementen het Taliban-regime en Bin Ladens organisatie 'Al Qaeda' (De Basis) klaarblijkelijk nog niet zijn uitgeschakeld.
Vanuit de regering-Bush wordt druk uitgeoefend op de militaire commandanten om op korte termijn meer commandotroepen van de Special Forces in te zetten voor operaties binnen Afghanistan. De generaals in het Pentagon zijn echter zeer huiverig voor het sturen van commando's of grondtroepen, omdat de situatie op de grond nog niet veilig genoeg wordt geacht.
Amerikaanse functionarissen hebben verklaard dat sinds de terreuraanvallen op de VS van 11 september vier nieuwe aanslagen zijn verijdeld. Tot de doelen behoorden de VS-ambassade in Parijs, een Amerikaanse complex in Turkije, ambassadegebouwen in Jemen en een pand van de NAVO in Brussel.
De CIA heeft vorig jaar een bericht van een 'Al Qaeda'-medewerker onderschept waarin werd gesproken over de voorbereiding van een 'Hiroshima'-achtige aanslag op de VS. Defensiebronnen vrezen dat Bin Laden de beschikking heeft over chemische en biologische wapens in ruwe vorm. De terreurleider zou ook bezig zijn geweest met de productie van bommen die radioactieve straling verspreiden. In de wereldwijde klopjacht op terroristen zijn buiten de VS, in meer dan 40 landen, tot nog toe 225 mensen opgepakt. Binnen de VS bedraagt het aantal arrestaties van potentiële terreurverdachten sinds gisteren 744. Onder hen bevinden zich waarschijnlijk ook tien leden van één of meerdere terreurcellen gelieerd aan Bin Laden.