DEN HAAG - De VVD wil de onroerendezaakbelasting (ozb) die burgers en bedrijven jaarlijks aan hun gemeente moeten betalen in de volgende regeerperiode volledig afschaffen.
De maatregel, waarmee een forse lastenverlichting van maar liefst 5,5 miljard gulden is gemoeid, levert een gemiddeld huishouden een netto voordeel van 500 gulden per jaar op.
Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma van de liberalen dat vandaag wordt gepresenteerd en waarin voor totaal 9 miljard gulden aan lastenverlaging wordt gepresenteerd.
Huren
Op dit moment betalen burgers jaarlijks bijna 3,5 miljard gulden aan ozb en bedrijven een kleine 2,5 miljard gulden. Naast huizenbezitters profiteren ook huurders van de maatregel omdat zij voortaan het bewonersdeel van de ozb niet meer hoeven te betalen. Omdat ook de huisbazen goedkoper uit zijn, kan dit volgens de liberalen een drukkend effect op de huurprijzen hebben.
De gemeenten lopen door het afschaffen van de ozb een enorm bedrag mis, maar de VVD wil dit compenseren door de jaarlijkse uitkering uit het gemeentefonds met 5,5 miljard gulden te verhogen. De gemeenten gaan er daardoor netto zelfs met enkele honderden miljoenen op vooruit, omdat de uitvoeringskosten van de onroerendezaakbelasting wegvallen.
De extra storting door de overheid in het gemeentefonds is door de liberalen mogelijk gemaakt door een fors aantal ombuigingen en bezuinigingen, terwijl daarnaast de 7 miljard gulden aan ruimte die het Centraal Planbureau voor de komende vier jaar heeft uitgerekend wordt ingezet. Ook op uitgavengebied hebben de liberalen met hun wijzigingsplannen voor circa 8 miljard gulden ruimte gecreëerd.
Naast de irritatie die de in de laatste jaren fors gestegen ozb bij veel burgers oproept, heeft de VVD met name tot de afschaffing besloten omdat bleek dat daarmee met name aan burgers met een uitkering een enorme impuls kon worden gegeven om een baan te vinden.
Mensen met een laag inkomen betalen nu veelal geen ozb, omdat deze hen door de gemeente wordt kwijtgescholden, maar zodra zij een baan krijgen of er fors in inkomen op vooruitgaan, moet hieraan ineens honderden guldens worden betaald.
De liberalen willen deze in Haagse kringen als armoedeval bekend staande problematiek met het afschaffen van de ozb inkomensachteruitgang bestrijden. Uit berekeningen die gemaakt zijn, zou blijken dat alle inkomensgroepen er qua koopkracht ongeveer evenveel voordeel van hebben. Daarnaast zouden kleine ondernemers er duidelijk meer van profiteren dan de grotere bedrijven.
Wao
Vandaag zal verder blijken dat een belangrijk deel van het extra geld dat de VVD voor al haar plannen denkt te kunnen vinden, wordt verkregen via een duidelijke versobering van de wao.
Zo willen de liberalen de wao-uitkering beperken tot een zeer selecte groep ernstig zieke werknemers. Alleen werknemers die voor tenminste 80 procent zijn afgekeurd, krijgen met zekerheid wao.
De groep werknemers die tussen de 50 en 80 procent arbeidsongeschikt is, krijgt alleen nog wao als ze ook nog een betaalde baan hebben. Minder dan 50 procent afgekeurd, betekent simpelweg: geen wao-uitkering.
De liberalen komen met de harde maatregelen omdat het immer stijgende aantal wao'ers flink moet worden teruggebracht. De plannen hebben overigens alleen betrekking op nieuwe gevallen, dus niet op het zittende bestand van zo'n 956.000 wao'ers.
De toekomstige zieke werknemer komt in de voorstellen van de VVD alleen maar in aanmerking voor wao als hij van de afgelopen vijf jaar er vier heeft gewerkt. De liberalen willen dat wao-rechten worden opgebouwd door te werken, net zoals dat nu al geldt voor de werkloosheidsuitkering. Alleen pechvogels die in hun eerste arbeidsjaren een ernstig bedrijfsongeval krijgen, zoals de bouwvakker die van een steiger valt, worden uitgezonderd van deze zogeheten referte-eis. |