UTRECHT - Utrechtse onderzoekers zijn erin geslaagd mensen met een dwarslaesie op een loopband te laten lopen. De patiënten, drie mensen met een incomplete dwarslaesie, konden zich na enige weken zelfs zonder hulpmiddelen redden op de band. De behaalde afstand kon oplopen tot wel duizend meter. De looptraining leidde bovendien tot kleine, doch voor de patiënt zeer belangrijke functieverbeteringen als het zich zelfstandig kleine stukjes verplaatsen zonder rolstoel.
Volgens een van de onderzoekers, fysiotherapeut Nico van Meeteren, geeft de loopband prikkels aan de verlamde benen van de patiënt, waardoor deze automatisch loopbewegingen gaat maken. "Zelfs mensen met een volledige dwarslaesie zullen op deze manier uiteindelijk op een band leren lopen. Echter", benadrukt de onderzoeker, "deze groep, dus mensen bij wie de zenuwbanen volledig zijn doorgesneden, zal in principe in functionele zin weinig hebben aan de looptraining. Bij patiënten met een incomplete dwarslaesie daarentegen, is er nog zenuwweefsel intact. Met behulp van de loopband proberen we dat weefsel dus te stimuleren."
De resultaten die in het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn geboekt, zijn opmerkelijk en stemmen positief. Niettemin benadrukt Van Meeteren dat de looptraining nog niet beschikbaar is voor iedere patiënt. Mensen kunnen zich in dit stadium ook nog niet aanmelden. "De therapie is bovendien topsport voor deze patiënten. Afgezien van de training moeten mensen drie keer per week naar Utrecht komen; een hele onderneming wanneer je rolstoelgebonden bent."